Vi har blitt litt redusert siden sist, da en som har betydd meget mye for teamet har funnet veien hjem til Norge. En som over en lengre tidsperiode har gitt oss følelsen av at noen har manglet selv når hele teamet har vært samlet. Vår uerstattelige og gode volontør Victoria! Hun har vært en utrolig verdifull ressurs for oss og en vi har satt veldig stor pris på! God jul, Victoria – håper du koser deg masse hjemme! Du er savnet.

5. desember rettet vi snutene våre mot Hogar Norma, stedet som skulle bli vår praksisplass de neste tre ukene. Seks trøtte ansikter kom seg på bussen kl.6 om morgenen, uvitende om hvilken fantastisk gjeng som ventet på dem i nabobyen. «El Hogar» er et hjem for fysisk og psykisk utviklingshemmede og et unikt tilbud du ikke vil finne andre steder i landet. Daglige ledere Federico og Elsa tok imot oss på beste vis, og etter kort tid fant vi oss godt til rette.

img_2505

Arbeidsoppgavene har vært mange og varierte. Guttene ble straks satt i gang med fysisk arbeid. Deres første utfordring var å rive et skur. Med blod, svette og minimalt med tårer bestod de testen og ble forfremmet til Federicos hijos. Prosessen tok omtrent en uke. Av andre praktiske oppgaver kan vi nevne replanting av en bananskog, rydding i jungel med machete, og halshugging av høner. Sistnevnte ble en opplevelse teamet sent (aldri) vil glemme. Midt i den tjukkeste bananjungelen, med en lite skarp machete i den ene hånden, og en høne i den andre, stod Reidun klar som bøddel nummer 1 (og Marie som nummer 2). Vi skal ikke gå i detalj, men vi kan si såpass; mer humane halshugginger har funnet sted.

img_1979

Vi har også hatt mindre traumatiserende opplevelser, som både korte og lange utflukter i Federicos mini-van. De fleste har for oss vært blåturer, da informasjon ikke er høyt prioritert i dette landet. Noen har gått til nabobyer, noen har endt i motorstopp, og alle har ført med seg gode samtaler og minner for livet.

img_2070-kopi

img_2059-kopi

dav

img_2114

Tiden har også blitt tilbragt med de 11 beboerne. Gjennom tre uker har de dag på dag servert oss sine fineste smil og morsomste replikker. Dagene har startet med sang og bønn. Vi har snakket om fotball, sett på latinamerikanske såpeserier, lagt puslespill, hatt klappeleker, tegnet og gått på turer. Vi er blitt utrolig glade i denne gjengen.

img_2373-kopi

img_2490-kopi

img_2508-kopi

Vi vil sent glemme de gode samtalene vi har hatt med «el jefe» Federico under de store (og livsfarlige) mangotrærne. Imens tereréen og matéen (varm tereré som nytes best tidlig om morgenen journ. anm.) sendes rundt forteller han med stor innlevelse det meste som er å fortelle om kulturen og landet vi befinner oss i. Dette er en mann vi lærer mye av.

img_1905

Takknemligheten for tiden vi har fått delt med menneskene på Hogar Norma er stor, og etter 3 uker sa vi «på gjensyn» til både beboere og ansatte.

Webhotell levert av Nordic Hosting AS