Det har igjen blitt en stund siden sist vi har gitt lyd fra oss. Vi har opplevd mye på kort tid, og føler at vi har vært her lenge samtidig som det kjennes som om vi akkurat ankom Baku. Dagene her nede fortsetter å by på nye hendelser, inntrykk og mennesker. Baku er en utrolig fin by og vi gjør veldig mye spennende her. Den siste uken har vi i tillegg fått se et av nabolandene til Aserbajdsjan; nemlig Georgia. Vi holdt til i Tbilisi-en by svært rik på kultur og historie- og vi hadde noen veldig flotte dager der mens vi fikk tak i visum til resten av oppholdet i Aserbajdsjan. Vi tenker å fortelle litt om den turen, men det blir en del fokus på barnehjemmet vi er på noen dager i uken siden det er noe av det som gjør størst inntrykk på oss begge. Vi er her for å utforske, vi er her for å oppleve og vi er her for å lære, men samtidig ønsker vi å kunne være noe for noen den korte tiden vi er her.

 

Merdekan

Kos er høyest satt pris på fra begge sider

Kos er høyest satt pris på fra begge sider

Barnehjemmet vi jobber på ligger i Merdekan, like utenfor Baku. Et stort område med hage, selve barnehjemmet og et par gårdsdyr er innrammet med høye murer som holder både uvedkommende mennesker og løshunder ute. I alt bor det 140 barn der. I den avdelingen vi hjelper til på er det fire ansatte som jobber hver dag, og Normisjon har et team av fem damer som er der fra klokken 10-15 tre ganger i uken. Bare en av disse kan tilstrekkelig engelsk til at vi kan kommunisere skikkelig med henne, noe som naturligvis kan by på visse utfordringer. Likevel er det overraskende hvor mye du klarer å både forstå og formidle ved hjelp av diverse håndbevegelser og overdrevet kroppsspråk.

Det vi gjør når vi er der går mest ut på å bare være med barna. Vi leker med dem, tar noen av dem med oss ut, gir dem etterlengtede klemmer og prøver å bruke det lille vi kan av azeri til å snakke med dem. To ganger om dagen er vi også med og mater noen av barna som ikke kan spise uten assistanse.

Som nevnt i forrige blogginnlegg er de barna vi hjelper til med barn med ulike grader av- og former for 2017-03-03 11.28.01funksjonsnedsettelser. Noen klarer ikke å gjøre stort annet enn å ligge i en seng hele dagen, mens andre farter rundt og gjør rampestreker som et hvilket som helst annet barn. Barn med slike spesielle behov er ofte utsatt for sterk stigmatisering og kan bli sendt på barnehjem fra de er helt små, kanskje også selv om familien både har ressursene og kapasitet nok til å ta vare på barnet. Noen av barna får besøk av foreldre, mens andre har lite til ingen kjennskap til sin biologiske familie. Flere av de ansatte vi har blitt kjent med er utrolig flotte damer som bryr seg veldig om barna, og de gjør det beste ut av det de har og den situasjonen barna er i. Det er inspirerende og hjertevarmende å bevitne.

lekeleke

lekeleke

De mest utfordrende dagene har kanskje vært de dagene på Merdekan. På den ene siden er det fantastisk å få bli kjent med barna og å få føle at man kan få være med å gi litt til noen som trenger det veldig. Samtidig kjenner vi på et sterkt ønske om å kunne gjøre mye mer for dem. I morgen blir vår siste dag på Merdekan, og jeg kjenner at jeg kommer til å måtte kjempe hardt mot trangen til å ta med meg hver enkelt av dem hjem med meg til Norge.

 

 

Tbilisi

I sovekupeen vår på nattoget Baku-Tbilisi

I sovekupeen vår på nattoget Baku-Tbilisi

Sammen med Synnøve og familien hennes reiste vi med nattog fra Baku sist torsdag. Vi delte på en akkurat-passe-nok sovekupe med fire senger og litt lite og varm luft. Togturen gikk veldig fint og snart var vi over grensunnamed (4)a og inne i Tbilisi, hovedstaden i Georgia. Det var blitt fikset en leilighet vi skulle sove i på forhånd, så vi sjekket ganske raskt inn i den etter ankomst. Den lå utrolig sentralt og fint til (tilfeldigvis bare et par minutter fra en Dunkin Donuts hehe).

En gammel kirke

En gammel kirke

Freedom bridge

Freedom bridge

2017-03-11 14.52.49

Sulfur(svovel) baths

Vi hadde forholdsvis god tid, men hver dag ble likevel fullt opp. På programmet hadde vi alt fra kirke-titting, museumsbesøk, sightseeing, bading, massasje til et besøk i botanisk hage.

Massasjen var forresten noe mer naken og blottende enn vi først hadde sett for oss, så her var det bare å legge beskjedenheten på hylla og tenke at vi alle har den samme type kvinnekropp  #småkleint

Khinkali- must try dersom du skal til Georgia

Khinkali- must try dersom du skal til Georgia

Noe av det alle sa vi måtte gjøre i Georgia var å spise skikkelig Georgisk mat, noe som vi fort skjønte grunnen til. Det ble en del restaurant- og kafe besøk på oss, for å si det sånn. Vi klarte til og med å opparbeide oss til å ha en “stam”restaurant ikke langt fra der vi bodde.

Noe jeg f20170311_173724ant mest framtredende og spesielt i Tbilisi var nok den eldre delen av byen. Du kunne se ruiner mitt blant trafikkerte veier i sentrum, og du kunne se gamle og nesten litt forfalte bygninger blande seg med nybygg og fancy byliv. De har også en rik kulturarv som er godt tatt vare på. Et eksempel på dette er et stort og imponerende utvalg av gamle vakre kirker spredt utover byen. Vi var så heldige at vi fikk muligheten til å besøke flere av disse i løpet av oppholdet vårt.

Klokketårn i Tbilisi

Klokketårn i Tbilisi

 

Vi innser med blandede følelser sakte men sikkert at oppholdet vår er på vei mot en avslutning. Vi har enda en og en halv uke igjen, men i helga blir det nå en ny tur på litt under en uke. Tiden går utrolig fort- nesten skremmende fort. Vi prøver derfor å utnytte hver dag vi har her så godt vi kan. Turen denne uken går ut i regionene av Aserbajdsjan. Baku er ganske annerledes fra andre deler av landet. På grunn av bla. oljen er Baku, i mye større grad enn andre deler av landet, påvirket av vestlig tilflytting og urbanisering. Det blir skikkelig interessant å oppleve forskjellene og likhetene på nært hold.

Vi er med andre ord både klare for og hypa på å få et mer helhetlig bilde av hvordan nasjonen Aserbajdsjan er. Mens vi er på rundtur er det også slutten på Novruz, en stor høytid her i landet som vi gleder oss til å feire sammen med Synnøve og jentene hennes.

Webhotell levert av Nordic Hosting AS