Heia bloggæn! Her kommer en ny hilsen fra Den føderale demokratiske republikken Etiopia. Du skjønner, vi er veldig stolte for tiden, fordi vi akkurat har lært det offisielle navnet på landet hvor vi har tilbragt de siste snart 3 månedene i.

Siden sist har det skjedd mye sprell, men vi ønsker å bruke blogginnlegg nummer 3 på én ekstraordinær begivenhet. Nemelig julefeiringen hos familien til mentoren vår, Yonas Fekade. Turen til landsbygden startet med en skikkelig road trip. Dette var en opplevelse i seg selv, blant annet på grunn av de mange stoppene. Noen frivillige og noen ufrivillige, inkludert et hvor vi punkterte mitt ute i gokk. Dette overlevde vi siden tanten til Yonas/vår ex-hushjelp hadde laget mengder med «reisemat» bestående av pannekaker og fantastisk tradisjonell doro wot.

Et av de frivillige stoppene må også nevnes, for der var det utrolig fin utsikt. Se for deg å se utover Etiopia, 3000 moh, mens du spiser nasjonalretten injera wot: da føler du deg etiopisk da.

Noen timer senere stoppet bilen. Vi trodde vi hadde ankommet vår «final destination». Det var langt i fra (bokstavelig talt) sannheten. Det viste seg nemlig at der stoppet bilveien og resten av ferden måtte foregå til fots. Etter en rundt 3 timers fjelltur kom vi frem til huset hvor vi skulle bo i de neste 4 dagene. Familien til Yonas var utrolig koselig og gjestfri. Vi ble servert mengder av mat og kaffe. Gjetter at det potensielt kunne ha mettet et helt herreforballag. I tillegg ble føttene våre vansket og masert.  Må forresten spesifisere at livet på landsbygden i Etiopia, ikke er det samme som livet på landet i Norge. Her snakker vi stråhytte, timer fra nærmeste butikk, lange avstander for å hente vann, ute do(hull) og ingen elektrisitet.

IMG_1212

Vårt hjem på landsbygden

Dag to begynte med slakt. Her ble vi vitner til både drapet på høne og geit. Geiten som ble slaktet hadde vi matet bare en halvtime tidligere. RIP. I anledning dette blogginnleget vurderte vi å legge ut før og etter bilde av geiten. Men fordi vi har lesere i alle aldersgrupper, kom vi tilslutt frem til at vi ikke ønsker å dele de sterke bildene. Geiten ble spist sammen med injera, resten av oppholdet. 3 dager med geit, 3 ganger daglig, det er mye geit det. Dette er muligens årsaken til at Sunniva sa høyt i søvne:

«PIZZA ARE YOU SERIOUS?»

Senere på dag 2 var det duket for det de kalte «julespillet». Team Etiopia hadde en allkvinnelig oppfatning av at dette var en slags kristen juleforestilling. Det var det ikke. Det var derimot et baseball-lignende spill med treball. Så mye spill ble det vell heller ikke, for vi tok en del oppmerksomhet fra spillet. Guttene hadde nemlig aldri sett en hvit person før. Vi håper ikke vi skremte de alt for mye.

 

På kvelden spiste vi mer geit, injera og søtpotet. Vi ble også forsøkt sjenket med lokal brennevin et x-antall ganger. Det takket vi fint nei takk til. Det gjorde de lokale ortodokse prestene derimot ikke. Veldig uskyldig drikkekultur altså. Det visste seg at onkelen til Yonas var hovedpresten i området. Alle de andre prestene kom derfor på besøk til ham på julekvelden. Det var ganske mange flere en hva du kanskje tenker, for i deres generasjon (50+) var presteutdannelsen den eneste utdannelsen man kunne ta. Det ble en livellig aften med mye HoYaHoyeHo-sang og dans.

fra "julespillet"

fra «julespillet»

Dag tre bestod av en 6 timers fjelltur, i de nydeligste omgivelsene du kan tenke deg. Har egentlig en liten følelse av at bildet under snakker for seg selv. Noen høydepunkter fra turen var etterlengtet hårvask i elven og at vi så en etiopisk tiger (ikke det samme som en indisk tiger altså) men uansett grøss og gru. Vi ble også guidet av familien til Yonas, som fortalte oss mye om etiopisk kultur. Viss det er en ting vi har lært på denne turen, så er det at etiopiere elsker Etiopia. Til og med mer enn en ekte bergenser (Hei Sunniva Sveen) elsker Bergen.

Fjelltur

Den siste dagen på landsbygden bestod av geit, tårevåt farvell med den søte familien vi fikk bo hos, fjelltur og biltur tilbake til Addis. Vi har hatt det helt fantastisk, og er så takknemlige for at vi har fått oppleve denne delen av Etiopia også. Tusen takk til verdens aller beste mentor <3 Vi elsker deg Yonas <3

Klem i fleng fra team_E10opia

Webhotell levert av Nordic Hosting AS