14.11.16, kl.09:00

Etter en lang flyreise på 20 timer er vi fremme i Kambodsja, på Phnom Penh international airport rett utenfor hovedstaden. 30 varmegrader slår mot oss i det vi er ute av flyet. Stemningen er ikke helt på topp mens vi går gjennom diverse ankomstrutiner, men når vi kommer ut av flyplassen blir vi møtt av tidenes velkomstkomité! En gjeng med store smil, som holder opp en plakat hvor det står «warmly welcome to Cambodia – Sara, Ingrid, Marlene, Ingvild, Anja.» Denne gjengen kommer fra internatet hvor vi skal bo de første to månedene her i Kambodsja. Vi blir geleidet inn i tuk-tuker og alt er som en drøm i det vi suser av gårde. Inntrykkene kommer mot oss som vindkast, og alt vi kan gjøre er å sitte å betrakte. Fullstendig tilstedeværelse i nuet. Vi kjenner at vi lever!

img_0071

Phnom Penh er en levende by. Her er det mennesker overalt. Veiene er overfylt med moped og Tuk-Tuk. Trafikken virker kaotisk, men bærer likevel preg av at folk har kontroll. Her må man være gode på blindsone og samhandling. Vi skal ikke fornekte at ulykkesstatistikken er høyere her enn i Norge, men det går som regel bra. Gatene har salgsboder uansett hvor du er, både på motorveien og i de trange bakgatene. Det florerer av hjemmebusiness foran og inne i eget hus, og det er hyppig salg av all slags mulig mat i små gatekjøkkentraller. Kambodsjanere tilbringer mye tid i gatene utenfor husene sine, og ingen gater er tomme for liv. Her er det vanlig å legge ris og annen mat i sola til tørk, ute langs gatene. Det har ikke så mye å si om det er en trafikkert vei rett utenfor med eksos, støv, sand, hunder og fluer på maten.

Processed with VSCO with e3 preset

Processed with VSCO with e2 preset

 

Processed with VSCO with e4 preset

Internatet, eller «Dorm» som det kalles her, ligger midt i verdens navle, Phom Penh by. Dorm er et trygt og rimelig sted å bo for studenter som kommer fra landsbygda. Det er en stor bygning med 4 etasjer som er delt på midten i to deler, boydorm og girldorm. Det drives av ekteparet Lysom og Sithon, som også bor i samme bygning, sammen med sine tre barn. Studentene her er herlige, og lette å komme i kontakt med. Noen snakker bedre engelsk enn andre, men de hjelper hverandre, og vi prøver oss på litt Khmer, og så går samtalen forholdsvis enkelt. Vi er glade for å få muligheten til å bo sammen med så mange mennesker på vår egen alder, og på den måten knytte vennskap og lære mye om landet!

img_0070

Nå har vi vært her i to uker, og vi har brukt tiden på å bli kjent med byen, landet og folkene, i tillegg til daglig undervisning i khmer, det offisielle språket i Kambodsja. Vi har blitt tatt med til steder som det russiske markedet, nasjonalmuseet og kongens palass. En dag var vi å besøkte S-21-fengslet og «killing fields», steder som er tilknyttet Khmer Rouge-regimet (1975-1979) Under denne perioden ble store deler av landets befolkning drept, noe som fremdeles preger landet i stor grad. Vi trenger ikke gå lenger enn til studentene vi bor med for å finne ut at alle her er i familie med, eller i det minste vet om noen som mistet livet under Khmer Rouge.

Processed with VSCO with c7 preset

En annen dag tok studentene oss med til «Olympic stadium». Her har man et slags gratis kollektivt treningstilbud som for det meste består av enkle dansetrinn til høylytt musikk. Mange kambodsjanere er opptatt av å være slanke, så slike tilbud pleier ha god oppslutning.

Her synes de også at hvit hud er mye finere enn mørk hud. Mange vil unngå å få sol på huden, så derfor kjører de moped med tykke hettegensere og hansker selv om det er 30 grader ute. Det er med blandede følelser at vi tar imot komplimenter for vår vakre hud, vi synes jo at de er minst like vakre!

img_0074

Ellers begynner vi å bli godt kjent med livsstil og daglige rutiner her i Kambodsja. Blant annet spiser man ris til alle måltider, noe som er en smule uvant for oss brødelskende nordmenn. Derfor har vi juksa litt når det gjelder frokosten, og funnet oss et fast bakeri som selger gode rosinbrød. Et kulturtrekk vi trives godt med, er at det er vanlig å ta seg en lur midt på dagen. Dette passer fint, ettersom varmen tar innpå.

Selv om vi bare har bodd her i to uker har vi begynt å slå oss til ro, og virkeligheten hjemme i Norge føles fjern. Vi har blitt veldig glade i landet, og gleder oss til å se hva de neste fire månedene har å by på.

img_0072

PS: Kambodsja ligger i Sørøst- Asia, og grenser til Thailand, Vietnam og Laos!

Webhotell levert av Nordic Hosting AS