Et team er en kropp hvor medlemmene utgjør de forskjellige lemmene som er nødvendige for å utfylle kroppen. Og vi er et team – et team som ikke ville vært fullverdig hvis ikke alle medlemmene var på plass.

Vi har nå vært her i to intense, men uerstattelige uker i en fremmed kultur hele 11 000 kilometer unna lille, trygge Norge. 14 dager hvor vi har oppdaget viktigheten med familien vi har funnet i hverandre. En tid hvor vi har satt enorm pris på misjonærfamilien vår og volontøren vår, Victoria, som har latt oss adoptere litt av fjorårets team sitt motto: «hvis alle passer på hverandre, slipper man å passe på seg selv».

Den første uken var sterkt preget av reisende føtter, med både besøk i vår egen by, til regionhovedstaden, Caacupe, og til landets hovedstad, Asunción. Ved å spontant kaste oss på bussen og dra til Caacupe, fikk vi vår første smak på selvstendig reising. En stor hvit katolsk kirke markerte sentrum og ble vårt holdepunkt hvor enn vi ferdet. Med Dulce de Leche-fylte berlinerboller, en tur rundt byparkens «juletre» og den utbredte hamburgeren med speilegg, ble turen en suksess. Kort tid etter takket vi ja til invitasjonen om å oppleve Asunción. En tre timers busstur førte oss til en gammel togstasjon (i et land som ikke har noe eksisterende togsystem), en storslagen katedral, et immigrasjonsmuseum i det gamle kongressbygget (hvor Sanan og Marie fikk kjenne litt på patriotismen i seg ved syn av nederlandske postkort og Edith Piaf), et glimt av slummens kontrast mot de urbane kjøpesentrene – men viktigst av alt, en opplevelse med en vi har blitt utrolig glad i; Gabriel, vår norske paraguayer.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSC

13

13a

Praksis har også fylt hverdagene våre. Sett bort ifra ungdomsmøter og søndagsmøter i nabobygget, begynte vår første opplevelse av menighetspraksis med en flokk unger, hvor våre to små «lillebrødre» telte med på antallet. Fordelt i to, fikk vi oppleve hvordan søndagsskolen fungerte mer som en faktisk skole enn hva søndagsskoleassosiasjonen vår var. Pugging av bibelvers. Spørsmål knyttet opp mot bibelhistorier. Tegning av velkjente bibelske hendelser. Men ikke minst masse lek og moro! Fysisk arbeid preget neste praksisplass – nemlig oppussing av vårt eget internat og uteområde. Både stue og kjøkken skulle dekkes i gult og blått. Den gjengrodde hagen skulle tømmes for ugress og råtne mangoer. Sterk varme og tett luftfuktighet hindret ikke seks motiverte arbeidere, men iskald tereré gjorde imidlertid godt for både kropp og sjel.

SONY DSCSONY DSC16

Til tross for at vi har dratt et godt stykke hjemmefra for å se en annen virkelighet, klarer vi ikke å legge fra oss forkjærligheten vi har for norske smaksopplevelser, og virker ikke som vår nye venneflokk føler stor trang til å klage. En haug med sjokolade og rosin cookies til en etterlengtet runde med «The Settlers of Catan». Et mye satt pris på lån av et norsk vaffeljern for å fø en skokk med siklende ungdommer, og senere de søteste tre jentene, med hjerter av gull. Og ikke minst en suksessfull suksessterte inneholdende flere timer med Reiduns blod, svette og tårer – billedlig sett – til ingen ringere enn teamets første paraguayske bursdagsbarn; Johannes. Den store dagen ble feiret av begge nasjonaliteter og god stemning kom i form av bursdagslys, ballonger, Ligretto, fotball og is. (Vi er utrolig glade i deg og føler oss svært beærede for at vi får ha deg på teamet vårt, Johannes! Gratulerer med dagen!)
SONY DSCSONY DSC21

Det sosiale har vært veldig viktig for oss og vi har nesten fått kollektive abstinenser de kveldene hvor det bare har vært oss nordmenn. Det har blitt en normalitet å spille fotball sammen med jevnaldrende ungdommer på den lokale fotballbanen. Musikalske talenter på utstilling i hagen. Nattmat etter lørdagsmøtene omringet av musikkelskende rånere. Utflukter til nærliggende severdigheter med tererétermosen i hånda. Utforskning av lokale matretter og ukjente frukter i alle farger og fasonger. Musikalsk aften på trappen utenfor den lokale katolske kirken kl. 12 om natten. De har blitt våre nye venner, en kjær gjeng som stadig utvider seg og som kontinuerlig tar oss inn i varmen til det paraguayske landskapet. Mennesker vi nesten ikke kan vente å oppleve mye mer sammen med. For et liv vi har fått!

422252629313732

Bønneemner; språk, helse og relasjoner.

Webhotell levert av Nordic Hosting AS