En måned av utenlandsoppholdet er gjennomført. Hvor sykt er ikke det? Hvor er timene og dagene blitt av? Det har i hvert fall gått mye fortere enn jeg trodde at det kom til å gjøre. Nå er det til og med jul, og før vi vet ordet av det er 2018 historie. 2018 har vært et spennende år hvor mye forskjellig har skjedd. I februar var det OL i Pyeongchang, Sør-Korea. Saudi Arabia tillot kvinner å kjøre bil fra og med juni. Og i juli vant Frankrike fotball VM. Her i Norge så har Petter Northug gitt seg som langrennsløper på toppnivå, og antallet kommuner ble redusert fra 426 til 422. Det har skjedd litt av hvert i løpet av året.
En av de største tingene som har skjedd meg dette året må uten tvil ha vært det å begynne på Gå Ut Senteret. Det tror jeg mange av mine klassekamerater er enige i!
De to første månedene av skoleåret gikk utrolig fort, men samtidig så utrolig seint. Man gikk liksom hele tiden og ventet på at man skulle få reise ut til et eller annet land i verden. For min del var landet som skulle bli mitt neste hjem Bangladesh.
Det at jeg nå sitter her i storbyen Dhaka med omtrent 18 millioner innbyggere, er litt sykt. Det er vanskelig å forstå at det i denne byen bor mer enn tre ganger så mange mennesker som det bor i hele Norge, pluss litt til. Det er mange mennesker det! I tillegg så er byen en av de mest forurensede byene i verden. Det er egentlig ganske utrolig at denne byen er mitt nye hjem frem til begynnelsen av april. Det er bra at vi har så god tid på oss til å få med oss alle inntrykkene for her er det alltid noe nytt å se. Noe nytt å feste blikket på. La de nye inntrykkene synke før man på nytt finner noe interessant å se.
Martin Luther College
Til tross for at det er mye både nytt og spennende å se på i Bangladesh, er det ikke bare derfor vi er her. Etter litt over to uker i Dhaka begynte vi endelig å jobbe! Først på agendaen sto spoken english-undervisning på Martin Luther College. Der samles ungdommer fra hele landet for å gå på en kristen videregående skole og forberede seg til høyere utdannelse. Som nevnt er vår oppgave å undervise engelsk i tre forskjellige klasser. I tillegg kommer vi til å tilbringe en del tid på hostellet der en del av elevene bor. Der får vi være sammen med ungdommene, snakke, spille spill og delta i kveldsbønnen deres.
Barista for Gud
Alle på teamet har fått muligheten til å jobbe på Martin Luther College, men i tillegg til det så jobber jeg (Ingrid) og Fredrikke på North End coffee. Det er noe som er ganske nytt for oss begge og som har vært spennende å få prøve seg på. De to første dagene vi var på kafeen så hadde vi barista kurs, hvor vi lærte både hvordan vi lager espresso, cappuccino, latte osv. Mye forskjellig rett og slett. Det er veldig bra at vi begge to liker kaffe for det ble ganske mye kaffesmaking. Kan med hånden på hjerte si at kaffen på North End er utrolig god, og hvis du tilfeldigvis er i Dhaka en gang bør du prøve ut kafeen.
Uansett, vi er utrolig heldige som får muligheten til å jobbe på kafeen. Alle menneskene vi har møtt som jobber der (og kundene for den saksskyld) er utrolig hyggelige og det er lett å få i en gang en samtale. Veldig heldige for at de fleste kan litt engelsk der. Du vil kanskje tro at det å jobbe på en kaffe ikke er den beste måten og plassen å fortelle om Jesus og evangelisere på. Det trodde jeg også i begynnelsen, men vi kan vise litt av Guds godhet ved å jobbe der. Man trenger ikke alltid stå foran en gruppe mennesker og fortelle om hvem Gud er. Du kan vise andre hvor god og kjærlig Gud er med å være et godt medmenneske. Som det så fint står i Matteus 7,12
«Derfor, alt dere vil at menneskene skal gjøre mot dere, gjør det også mot dem.»
Håpets hus
I en blokk midt i Mirpur, Dhaka, ligger Basha. En arbeidsplass for kvinner som har blitt utsatt eller står i fare for menneskehandel. De får først et årskurs av Children Uplift Program før de blir ansatt på Basha. Her lager de tepper, duker, julepynt, smykker og lignende av brukte sarier. I mens kvinnene er på jobb er barna deres på Day Care hvor vi, Øydis og Rebecca, skal være mest. På Day Care er det rundt 60 barn som trenger vår kjærlig. Det blir mye klemming, kos, leking og å høre på at de forteller på bangla og svare med det vi kan. Det er også tid til å snakke med de ansatte, som heller ikke snakker engelsk. Vi hjelper til med det som skal gjøres; grønnsaksskrelling, høytlesning, rydding, mating og viktigst av alt så er vi der for barna og de ansatte. Vårt mål er ikke å fortelle de ansatte at de ikke må slå barna eller kjefte unødig, men å være gode rollemodeller og vise litt av Guds uendelige kjærlighet. Og kanskje kan vi lære damene litt engelsk også?
Ingenting er bedre enn å møte en flokk med barn som roper: ”Anti! Kemon achen? Tante, hvordan har du det?” for så å klemme deg, etter å ha stått opp klokken seks for å ta bussen der man hopper på i fart på motorveien (riktignok ikke så fort) og bussene som krasjer inn i hverandre. Føler meg beriket og velsignet som får møte Jesus sine minste og kunne bety så mye for dem. Som Raj, en gutt på Day Care, sa: ”I love Jesus so much. He loves me too. And he came to this world for me, so what can I do back?”. Jeg føler at jeg kan gjøre noe for barn som Raj. Når barn i så vanskelige livssituasjoner kan si slike ting, hva er da litt myggstikk og slitne hoder etter en lang dag? Jeg føler at gjennom jobben jeg gjør på Basha kan jeg vise Guds kjærlighet og hans glede for hvert enkelt barn, men også de voksne. Jeg kan takke Gud for min familie og den kjærligheten jeg er oppvokst med, og takke for at jeg kan gi den videre. Ingenting er som det smilet barna får når de klemmes eller blir skrytt av.
Som vanlig starter dagen kl 07.00 med en rickshawtur ned til jernbanen. Deretter bærer turen videre med buss. Vi er på vei til dagens jobb: Basha. Til tross for en normal start på arbeidsdagen med smil, klemmer, bønn og sang, er ikke dette en hvilken som helst dag. Det er nemlig pre-christmas party for kvinner, barn og ansatte på Basha! Sarien er på. En kulturopplevelse med sang, dans, skuespill og ikke minst en feiring av Jesu fødsel!
Feire jul i Bangladesh neste år?
Nå kan du søke om plass på Gå Ut Senteret for skoleåret 2019/2020. Sjekk ut linjene og søk om plass på gus.no.