Lille Petter edderkopp til lunch

For nesten 3 uker siden dro vi ut i provinsene for å være med på leadership training. Sammen reiste vi med Terje Høyland fra Imi kirken i Stavanger og Dara og Sithoun herfra og en leder fra Kandal provinsen (Det er provinsen der Phnom Penh ligger). Vi startet turen noen timer senere enn vi trodde og la kursen mot Kampong Cham provinsen. Etter en liten stund hadde vi vår første pause. Minibussen stanset ved en liten restaurant i enden av en liten vei. Det lå helt ved elva og hadde hengekøyer hvor vi kunne slappe av i mens vi ventet på maten. Dette var veldig herlig og noe vi vil anbefale.

Kjøreturen videre fikk en plutselig pause da vi kjørte forbi et insektsmarked. Vi gikk ut og ble møtt av mange som kom for å selge oss alt i fra mangoer til levende edderkopper. Det stod en bod rett ved der vi stoppet så vi gikk bort dit for å se hva de solgte. Mange kambodsjanere stod spent rundt og lurte på hva vi skulle kjøpe. Vi kunne velge mellom larver, edderkopper, skorpioner og en hel drøss av biller i alle størrelser.

Noe vi har snakket om lenge er edderkopper så da kjøpte vi oss en på deling der alle kunne få smake litt. Først spiste vi bena, noe som ikke smakte så veldig mye. Deretter ville gutta smake på magen, for vi fikk høre at den hadde egg i magen. Den delen var derimot ikke like populær og et øyeblikk var vi redde for at det skulle ende opp med oppkast på markedet! Heldigvis gikk det bra, men da var vi veldig ferdige med edderkopp for den turen. Nils og Kristoffer bestemte seg for at de måtte få smakt på skorpion også, så da gjorde de så klart det også!

Vi kom til slutt frem til hotellet vi skulle bo på og fikk gå å se litt i byen før middag. Det var en veldig fin by med en koselig vei langs elva. Solnedgangen var helt magisk og det kom mange fine lys etter mørket kom. Første kvelden møtte vi noen av lederne og fikk informasjon om hva som skulle skje den neste uka.

Bønn, templer og aper

Vi fikk en «fri» dag den tredje dagen på tur. Da tok vi turen til to fjell som de kaller Gutte-fjellet og Jente-fjellet. De var ikke særlig høye og ville nok heller kalt de for noen åser, men der fikk vi noen minneverdige opplevelser.

Da vi kom frem til Jente-fjellet var vi forberedt på et litt stort fjell, for vi fikk høre at det var det største, men det var ikke akkurat det vi møtte når vi kom ut av minibussen. Vi fulgte en trapp opp et stykket og tok en liten pause. Vi tenkte at det var langt igjen, men plutselig fant vi ut at det var sånn 7 trinn igjen før vi var på toppen! Der var det et tempel hvor vi gikk rundt å kikket. En eldre mann sa at han hadde vondt i rygg og ben så vi fikk lov til å be for han. Dette var en ny opplevelse og vi lærte mye. Vi fikk også være med å dele og det var en fin opplevelse. Da vi gikk så mannen veldig glad ut og vi var en opplevelse rikere.

Gutte-fjellet går i hvert fall ikke ann å kalle et fjell. En liten trapp gikk opp til et tempel der også, men det var en mye kortere trapp enn den til Jente-fjellet. Vi ble møtt av en haug med apekatter, noe som var veldig gøy og spennende! Vi tok mange bilder og fikk gi dem bananer. Da de andre gikk for å se på tempelet var vi langt inne i apeverdenen og var helt oppslukt av de søte dyrene som hoppet rundt oss.

Lære å lytte til Gud

Ledertreningen vi var med på gikk ut på å trene Kambodsjas ledere til å lede kirker uten hjelp fra andre. De lærte om ulike kulturer og hvordan de enklest mulig fikk menigheten sin med seg. Om lederne i Kambodsja var avhengige av utenlands hjelp så ville de slite og mest sannsynlig bryte sammen om det ikke var mulig lenger. Derfor er det så sykt viktig at de vet hva de holder på med og klarer å stå på egne ben.

Våre oppgaver var en veldig liten del av opplegget, for kambodsjanerne selv skulle gjøre mer. Vi fikk allikevel strekke våre egne grenser og gå ut på dypere vann enn vi kanskje synes er komfortabelt. Dette hjalp oss med å bygge vår egen tro og vi er alle enige om at det ble en oppbyggende opplevelse!  Vår største oppgave og kanskje utfordring var å be for alle lederne, men etter hver gang så vi at det var godt for både dem og oss.

Før hvert eneste møte hadde vi en stillestund i bilen hvor vi skulle lytte til Gud om hjelp og tips til dagen. Da hadde vi sjansen til å prøve og feile, og snille mennesker rundt oss som oppmuntret oss til å dele. Dette var både litt skummelt og lærerikt. Grunnen til at vi hadde denne lyttingen før hver dag startet var for å minne oss på at vi var med på Guds arbeid, og ikke tok med han på vårt!

Vask de henda!

Vi har også hatt vår første dag på jobb i slummen! Vi tok tuktuk sammen med Lysom og Pich (som er ei jente som bor på dorm). Det første som møtte oss da vi tredde ut i slummen var en gjeng med smilende barn og en glad pastor. Vi ble vist til stedet der vi skulle undervise og kjente små barnehender som dro i genserer og bukser i mens de snakket på khmer til oss. Dagens tema var håndhygiene og orm i magen! Men først startet vi med sang hvor vi prøvde å henge med på tegnene og barna lo av oss som feilet.

Undervisningen gikk veldig bra og barna var veldig aktive med spørsmål og svar! Etter at vi hadde fortalt dem om farene ved uhygieniske hender og hvordan de kan unngå dem, skulle vi vise dem hvordan de vasker henda best mulig. Vi hadde såpe og en balje med vann hvor vi fikk vasket alle sine hender sammen.

Vi var så heldige at vi fikk være med på en lek etterpå der vi hadde sugerrør i munnen og skulle frakte en gummistrikk frem og tilbake. Jentene var på laget som vant og det virket som om alle hadde kost seg da vi gikk hjem igjen, og da hadde vi gjort det vi kom der til!

Jul i barnehagen

Den siste tida i barnehagen har gått til forberedelse til juleavslutningen og julespillet. Vi har fått være med på å lage kostymer til barna, pakke inn julegaver til dem, pynte kirka med glitter og banner, lage juletrebilder, tegnet kuer til julespillet og hjulpet med juleshowet! Vi føler at barna og juleshowet ble litt «vårt» etter vi har hjulpet så mye, så når vi kom til barnehagen forrige lørdag var vi nok like spente som dem, om ikke mer! Spente og stolte så vi dem fremføre julespillet, sanger og en nydelig dans. Da alle var ferdige fikk de gavene sine og vi tok selvfølgelig noen gruppebilder, for det er jo Kambodsja det er snakk om, og da går ingen anledning bort uten bilder!

Vi koser oss også de vanlige dagene i barnehagen! De begynner å stole mer og mer på oss. Vi får flere og flere klemmer daglig og de vil oppi tuktuken med oss når vi skal hjem igjen.

Vi gleder oss veldig til jul

Nå nærmer jo julen seg med stormskritt. Hjemme er det snø, pepperkakebaking og alt foregår som vanlig. Her er det 31 grader, knust pepperkake hus og alt er langt ifra sånn det pleier å være. Dette betyr derimot ikke at vi ikke har det fint. Julestemninga er litt spredd i gjengen, men julemusikken spilles hver dag, vi ligger oppdatert på Jul i svingen og sist men ikke minst; Vi har juleferie! Dere hjemme trenger ikke bekymre dere for at vi ikke får noe hvit jul, for det får vi nemlig! Vi skal reise til Sihanoukville, Koh Rong og Koh Rong Samloem neste uke. Der er det hvite strender i massevis og vi gleder oss veldig!

Til slutt vil vi legge til litt flere bilder fra hverdagen vår her i Phnom Penh! Vi har fått feiret bursdagen til vår kjære mentor Lysom, vasket på den store vaskedagen og så har jentene laget julekalender til alle!

Følg oss her om dere vil få flere oppdateringer!

PS: Vil du bo og arbeide i Kambodsja eller et av våre andre praksisland i 4,5 måneder mens du går på bibelskole neste år? Søk om plass i dag!