Utfordringer

Når vi landet i Addis Abeba ble jeg overrasket over hvor dårlig stilt det er i store deler av byen. I motsetning til andre afrikanske storbyer, som f.eks. Nairobi, kommer man hele tiden tett på fattigdommen og mennesker som ikke har fått like gode kort i livet som oss. Dette skyldes i stor grad at regjeringen i Etiopia ikke har forsøkt å «gjemme bort» fattigdommen i store slummer slik som nabolandet Kenya i stor grad har gjort. 

Etiopia er også et land som i lange tider har blitt styrt av regimer som har undertrykt og drept store deler av befolkningen. Som et resultat av dette har Etiopia mistet flere generasjoner med utdannede kvinner og menn. Etiopia er derfor i dag et land som prøver å stable et velfungerende demokrati på beina. Samtidig prøver de også å bygge opp landet, uten den utdannede arbeidskraften de så sårt trenger. 

Menneskenes hjerte

Så hva er det man sitter igjen med da, når alt annet virker håpløst? Jo det er menneskene, Guds barn. De som takker Gud for det lille de har fått. Barna i barnehagen som alltid møter deg med et stort smil. Han rett nede i gata som alltid hilser på deg når du går forbi. Er det noe etiopere har skjønt, så er det verdien av mennesket. I Etiopia har man en utrolig evne til å se medmennesket, vise interesse og hjelpe andre som har mindre enn seg selv. 

Når store deler av samfunnet har veldig lite penger får man et annet, og etter min mening bedre, syn på livet. Her er det relasjonene mellom mennesker som betyr noe, og man får et lokalsamfunn som tar vare på og ser hverandre. Alle møtene med menneskene her har virkelig lært meg at det er andre ting enn penger og karriere som er viktig her i livet. 

Takknemlig

Vi har mye å lære. Vi må rette blikket opp og lære oss å sette pris på livet, familie, venner og alle de andre vi har rundt oss. Jeg setter pris på å ha fått muligheten til å bli kjent med så mange fantastiske mennesker og de har uten tvil satt varige spor i hjertet mitt. Når alt kommer til stykket er det alle de gode relasjonene man har og som man har mulighet til å få som er den virkelige verdien her i livet. For jeg vil heller være rik på vennskap enn å være rik på penger. 

34 Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre! Som jeg har elsket dere, skal også dere elske hverandre. 35 Av dette skal alle kjenne at dere er mine disipler, om dere har kjærlighet til hverandre.

Joh 13:34-35

-Mads, Team Etiopia