Jul i 30 grader

Lysom og Sofia i juleklær.

Det å feire jul i et land uten snø og kulde er ganske vanskelig. Selv om det var desember var det utfordrende å forestille seg at hjemme i Norge var det snø og folk som forberedet seg til jul. Vi hadde fått med oss sjokoladekalendere til å åpne i adventstiden, men de ble sjeldent husket. Det ble mer et sjokoladelager for når man var litt ekstra sjokoladesugen.

En skandinavisk jul

Lysom lærer Sander å lage curry

Selv om vi ikke hadde julestemning, hadde vi mye på planen. Lysom inviterte oss med på «skandinavisk» julefeiring. Her fikk vi serveret curry og ris, laget av Lysom og Sander. I tillegg til Lysoms familie, feiret vi med staben, en familie fra Norge og de danske voluntørene. (Dette er grunnen til at det ble skandinavisk og ikke norsk)

En våt gave

En våt Donald Duck

Vi hadde noen julefeiringer inadd i teamet, blant annet pakkeleken. Det ble ganske mye latter da Emil fikk en klissbløt Donald Duck-bamse, pakket inn i en søppelpose. På julaften spiste vi noe av det nærmeste vi kom pinnekjøtt, nemlig Gyros med lam. Senere på kvelden så vi på gudstjenesten til faren til Marit.

Studentene viser frem en tradisjonell dans

Jul på Dorm

Vi fikk også feire jul med studentene på Dorm. Her ble det satt opp et stort show; sang, dans, skuespill og lek. Vi fikk fremføre noen sanger og vi var med på et skuespill på Khmer. Vi fikk ikke helt vite hva det handlet om. Studentene dramatiserte juleevangeliet, med svært mye humor. Sander og Glenn mener Norge ikke måler opp.

Et mer kristent fokus

Gruppebilde

Siden Kambodsja er et buddhistisk land er det ikke vanlig å feire jul her. Det er nesten bare de kristne i landet som feirer jul. Vi merket ganske fort at fokuset på Jesus sin fødsel kom mye tydligere frem enn hjemme i Norge.

Juleferie

Vi dro på juleferie til øya Koh Rong i Thailandsbukta. Det var veldig spennende å oppleve øy-livet, og vi fikk glede oss over skaperverket. Vi snorklet, gikk tur i jungelen og badet i havet. Det var veldig deilig å slappe av litt og virkelig nyte varmen, sola og felleskapet . Nyttårsaften ble også feiret på øya. Det var veldig gøy å se lantærnene bli sendt opp, og fyrverkeriet som lyste opp himmelen og øya.

Flytting

Første uken i januar flyttet vi inn på Dorm! Fram til nå har vi fem bodd alene i en leilighet. Nå bor vi sammen med 53 studenter, staben og mentorfamilien vår. Teamet har gledet seg til å flytte inn. Vi har blitt tatt godt imot, og merker allerede at vi har kommet tettere på studentene og kulturen.

Viktigheten til Dorm

Noe vi merket ganske tidlig, var at Dorm er et viktig sted for mange. Lysom og Sithuon jobber hardt for å skape et trygt sted å bo. Internatet er bygd på kristne verdier og det er ikke så dyrt. Mange studenter sliter med å finne trygge og billige steder å bo. Ikke alle studentene er kristne når de flytter inn, men flere tar imot Jesus i løpet av tiden de bor her. Nå på nyåret flyttet det inn nye studenter. Det er svært spennende å få være med på møtet disse studentene kommer til å få med Gud.

På julefeiringen med Dorm, overrasket studentene Lysom og Sithuon med å vaske føttene deres. Dette var et symbol på takknemlighet for den muligheten de har gitt studentene. Det var veldig fint å være med på.

Til slutt har vi noen bønneemner som dere gjerne kan være med å be for: Lysom og staben, nye studenter, studenter som ikke har fått plass, vårt forhold med studentene og trygghet.

XOXO Team Kambodsja

Hvis du vil lese mer om Dorm, skrev fjordårets team et fint blogg innlegg. Les innlegget under

Trygghet midt i usikkerheten