Litt under ett år skulle gå før jeg gikk inn dørene på Berg prestegård for første gang. Inn i et år som byr på så mye mer enn jeg forventet.

Mer enn takknemlig

Koronapandemien stjal det som skulle bli den beste tiden min hittil i livet, trodde jeg. Russetid og en sommer full av jobb og bading gjorde slik at jeg ikke rakk å tenke så mye på det som lå foran meg.

Jeg visste at jeg skulle på bibelskole, men tanken på at jeg skulle få bruke så mye tid på å vokse nærmere Gud og ikke minst vokse med meg selv hadde egentlig ikke slått meg, i alle fall ikke så hardt. Nå sitter jeg i regnfulle Trondheim, en novemberkveld, og er mer enn takknemlig for at Gå Ut Senteret legger opp til så mye refleksjon og ettertanke.

En viktig prosess med tros- og livshistorie

Allerede første uken fikk vi høre at vi om en liten stund skulle skrive ned vår tros- og livshistorie. Da jeg først hørte dette ble jeg litt oppgitt. Jeg har nemlig vært kristen hele livet, og ikke egentlig hatt noen særlig store hendelser eller utfordringer som har preget meg.

Jeg visste helt ærlig ikke hva jeg skulle skrive om. Hva i mitt helt middelmådige liv kunne fylle 14 sider i et Word-dokument? Hele prosessen var for meg nesten litt skremmende, men jeg tok fatt på skrivingen med et godt seminar fra Ørjan i bakhodet.

Vi ble oppfordret til å tenke gjennom hvilke hendelser i livet vårt som har formet oss til den vi er i dag, og hva vi ville gjort annerledes i livet. For min del ble det denne tiden til refleksjon som hjalp meg til å skrive historien. Aldri før i livet har jeg bevisst satt meg ned for å reflektere over hvem jeg er, hvem de rundt meg er, og hva det gjør med meg.

Jeg fikk gravd dypt ned, og sett hvor stor betydning enkelthendelser og ikke minst enkeltpersoner har hatt for både livet mitt generelt og hvordan troen min har utviklet seg. I etterkant sitter jeg rett og slett igjen med en større forståelse av meg selv, og kanskje en større aksept for den jeg er.

Refleksjonstid er noe av det jeg setter mest pris på med undervisningen her på Gå Ut Senteret.

Viktig undervisning

I tillegg til større oppgaver der vi skal reflektere over livet og troen vår, har vi også refleksjonstid hver uke. Vi skal tenke over det vi har blitt undervist den uken, og hvilken innvirkning det har hatt på oss. Da får vi utdelt et ark med en rekke spørsmål knyttet til undervisningen, eller opplevelser vi har hatt sammen, hvor vi skal velge ett av de som vi da reflekterer over.

Vi tenker over hva som er utfordrende med spørsmålet og hvorfor akkurat dette treffer oss spesielt, i tillegg til å svare på spørsmålet. Dette syns jeg er fint, for man får virkelig tenkt over det man har gått gjennom den uken, i tillegg til å se på hvilken innvirkning dette har hatt på ens liv. Etter vi har svart på spørsmålet for oss selv, oppfordres vi til å dele det i grupper på fire og fire. Dette hjelper å sette ord på følelsene, i tillegg til at vi får øvd oss på å være sårbare overfor hverandre. Vi ser også på hva vi ønsker å ta med oss videre, og setter oss konkrete mål for hvordan vi skal anvende det i livet vårt.

Til slutt bruker vi tid på å be over det vi har delt, og for fremtiden, i tillegg til hver enkeltes behov. Refleksjonstid er noe av det jeg setter mest pris på med undervisningen her på Gå Ut Senteret, siden jeg aldri før har vært vandt til å tenke over ny lærdom på denne måten, og det hjelper meg til å ta det med meg videre i livet.

Nå nylig har vi brukt tid på å meditere og reflektere over en bibeltekst, noe jeg syns har vært både givende og litt vanskelig. Vi har brukt tid i bønn før vi leser, og deretter fått teksten lest høyt. Målet med meditasjonen er å sette seg inn i situasjonen i bibelteksten, og kjenne på følelsene som ligger i luften. På denne måten øker man forståelsen for hvordan for eksempel disiplene kjente det da Jesus snakket til dem, eller da han var omringet av folkemengder og gjorde under.

Dette har vært givende fordi man får satt seg ordentlig inn i én bibeltekst, og bruker ikke nødvendigvis så mye tid på å tolke den, men heller kjenne på hvordan Den Hellige Ånd møter deg i teksten. Men, det har også vært vanskelig fordi man blir utfordret på et område som jeg personlig ikke har så mye erfaring med fra tidligere. Det er virkelig en metode man må venne seg til for at det skal komme naturlig. Om man klarer å ta i bruk dette tror jeg at man kan få godt utbytte av å lese i bibelen, men det hjelper allerede å for å tenke over hva man virkelig leser.

Et betydningsfult år

At jeg på så få måneder skulle gå så mye inn i meg selv, og inn i Guds ord, hadde jeg ikke forventet. Jeg har fått bruke tid på å tenke gjennom livet mitt, undervisningen og bibeltekster på en ny måte, og dette er noe av det jeg liker best med Gå Ut Senteret. Fokuset er ikke nødvendigvis bare på å ha det mest mulig gøy, men man setter av et år til å vokse i forholdet med Gud og få en større forståelse av seg selv selv. Men selvfølgelig finner vi på mye morsomt også.

Jeg tror at jeg når dette året er ferdig kommer til å sitte igjen med mange tanker, men at jeg også er utrustet til å takle livet på en bedre måte. I tillegg til å kanskje ikke ta så lett på ting, men faktisk sette meg ned og tenke over hva det som skjer egentlig gjør med meg. Så, om du ønsker å gå dypere i ditt forhold til Gud og utvikle deg personlig – reflektere på et dypere nivå – anbefaler jeg å søke Gå Ut Senteret!

Bibelskole neste år?

Inntaket for neste skoleår er i gang! Sjekk ut de ulike linjene og søk om plass i dag.