Etter vårt første blogginnlegg, har det gått drøye fire uker. I løpet av disse fire ukene, har vi til nå hatt flere ulike opplevelser. Dette er opplevelser som har gitt oss erfaringer, vitnesbyrd og minner for livet.

Desember: Desember-måneden, har som oftest mye å by på, i alle fall i Norge. Ingen av oss på teamet har feiret jul i Sør-Amerika før, så dette er jo en helt ny opplevelse for oss alle. Ecuador er i hovedsak et katolsk land, noe som vil si at de feirer jul her, og det er ikke en minimal feiring. Etter drøye tre uker med språkskole, er vi ferdige. Vi var så heldige å få to kjempe hyggelige lærere, som også har tatt oss med ut på tur – opptil flere ganger.

Desember startet med at vi smakte på marsvin. Dette er faktisk hovedretten til landet, og vi hadde jo gått glipp av noe hvis vi ikke prøvde! Vi var så heldige og fikk komme bak restauranten, der marsvina ble grillet. Det var veldig fascinerende å se hvordan de blir tilberedt. Selve maten falt ikke i smak hos alle, men det var verdt opplevelsen!

Nytt hus: Noen dager senere gikk turen til vårt nye hjem. Det var en times kjøretur fra Cuenca til Canar. Forskjellene på de to byene er store, til tross for at de er nabobyer. Canar er en mye mindre by, som i hovedsak består mest av bondeland. Dette er noe vi syntes er utrolig kult, da bondeland både er nært og fjernt for oss på teamet. Noe av det morsomste må nok være at dyr i alle former går løst. Selv om de har et bånd slepende etter seg, vandrer de rundt akkurat som de selv vil.

Mushuk Kawsay: Vi har også startet på arbeidsplassen vår, Mushuk Kawsay. Dette er en skole der barn fra tre- til atten-årsalderen går. Skolen består av førskole, barneskole, ungdomsskole og videregående. Vi i teamet er plassert rundt på de ulike alderne, og jobben vår er å være lærere for disse elevene. I hovedsak er vi engelsklærere, da dette er en stort mangel her. Dette er egentlig ganske trist, hvis vi sammenlikner undervisning i Norge i forhold til her. Derfor er vi glade for å være tilgjengelige for barna, slik at de også har en mulighet til å lære seg engelsk.

En annerledes hverdag: Vårt nye hjem er mindre funksjonelt enn huset vårt i Cuenca. Vi har hverken vaskemaskin, oppvaskmaskin eller varmt vann. Men heldigvis stopper ikke det oss. Selv om noen av oss er standhaftige og dusjer i kaldt vann, finnes det heldigvis andre løsninger! Ved hjelp av vår gassovn, har vi kokt opp vann, og dusjet på en litt annerledes måte. Selv om dette er uvanlig for oss nordmenn, så er dette mer eller mindre vanlig her. Og det faktum at vi klager over kaldt vann, når innbyggerne her lever i mye verre kår enn oss, er trist. Når de tre neste månedene har gått, har vi nok fått enda mer innblikk, på hvor heldige vi er, som bor i Norge.

Jul i Ecuador: Her i Ecuador, er julefeiringen en ganske big deal. Det er opp til flere forskjellige tradisjoner, og noen av de største er å kjøpe en dukke, og kle den opp i fine kjoler. Denne dukken forestiller Jesusbarnet, og skal stilles opp i en krybbe ved juletreet. Disse kjolene blir solgt nesten over alt, og de kommer i alle ulike størrelser, farger og mønstre. I tillegg til dette, feirer de jul den 25. og ikke den 24. Det vanligste er å spise julemiddag og samle familien den 24., men åpning av gaver osv. blir gjort den 25. Dette er en amerikansk tradisjon, som Ecuador har adoptert.

Vi er så heldige at de siste dagene før jul, har vi blitt invitert og deltatt på ulike julefeiringer med skolen. Dette er utrolig koselig, og det er virkelig gøy å se innsatsen til både elevene og personalet! De stiller opp med både sang og dans, både på spansk og urspråket Kichuwa.

Og med det, kommer bønneemnene om at arbeidet vårt på skolen skal la seg gjøre, og for personalet som virkelig stiller opp for elevene. I tillegg vil vi gjerne at dere skal be for elevene, og familiene deres nå i julen, da dette ikke alltid er like gøy for alle.

«Derfor: siden vi får et urokkelig rike, så la oss være takknemlige og med takk gjøre vår tjeneste i gudsfrykt og ærefrykt, til glede for Gud«. -Hebreerbrevet 12,28.