Etter å ha kommet tilbake fra en aktiv juleferie med høye temperaturer i Amazonas og Baños de Ambato, var det deilig å komme tilbake til hverdagen her i El Tambo. Selv om det er betydelig kaldere her oppe i Andesfjellene, har vi alle nå falt litt mer til rette på skolen vi jobber på.

Vi har blitt bedre kjent med lærerne etter å ha invitert flere av dem hjem til oss på norsk Toro suppe. Vi er også med på et fadderprogram kirken arrangerer etter skoletid, der barna får mat, lek og bibelundervisning. Dette gjør at vi har blitt godt kjent med barna, både fra vår skole Mushuk Kawsay og andre skoler i byen.

Januar er en spesiell og viktig måned her i El Tambo. Det er feiringer, parader, marked og andre små og store happeninger som skjer rundt i byen. Hver dag er det fullt av folk i gatene som feirer landsbyen og som gleder seg over det som skjer! I løpet av måneden er det flere store parader som både elever og lærere fra skoler i nærheten deltar på, i tillegg til forskjellige foreninger og offentlige institusjoner.

5. januar var den første paraden vi deltok i. Da gikk vi sammen med lærerne, mens elever fra skolen danset gjennom gatene i byen. Dette var starten på all feiringen i Tambo.

Noe vi ikke var forberedt på denne dagen, var at paraden ikke skulle begynne før etter et par timer etter vi hadde møtt opp. Elevene fra Mushuk Kawsay var kledd i drakter fra de ulike regionene i landet, mens de danset danser utifra de ulike områdene. Ecuador består av 4 regioner: Sierra (de høye Andesfjellene her vi bor, Costa (kysten langs Stillehavet), Oriente (område i øst der Amazonasregnskogen er) og Galapagos (øygruppe i Ecuador).

Lørdag 21. januar fikk vi selv lov til å være med og fremføre i en parade! Etter å ha øvd nesten hver dag siden starten av måneden, så var vi med å danse sammen med flere av de eldre jentene på skolen. Paraden var «un desfile folclorico» som betyr en folkeparade. Her ble det vist frem det som var typisk for ulike folkegrupper gjennom drakter, sang og dans. Vi brukte en type folkedrakt fra Peru, og dansen vi danset var også peruansk. Mens vi gikk i paraden, merket vi at mange klappet i det vi gikk forbi. For mange er det nok uvant å se utlendinger i byen. Lærerne på skolen var tydelig stolte over elevene sine, og at oss 5 «gringas» var med. Slik som forrige gang, måtte vi vente i godt over 1 time før paraden i det hele tatt hadde startet. Vi som hadde trodd at det hele skulle gå ganske kjapt, skjønte fort at dette kom til å ta tid. Til tross for at det var ganske slitsomt, var det en utrolig opplevelse, der vi fikk se masse liv i byen, og folk med utrolige folkedrakter og kostymer. Det hele ga oss nesten litt 17-mai følelse.

Også dagen før, bestod av masse dansing. Vi dro til Baños de Inca, et historisk sted i El Tambo, og var der i flere timer. Dagen gikk ut på å ta masse bilder og å gjennomgå dansen litt for mange ganger, mens solen stekte mer og mer. Etter å ha filmet dansen fra flere vinkler, samlet alle jentene seg og lærerne som var med, for å spise pampamesa. Det er et type måltid som er veldig typisk for Ecuador. Da tar alle med seg litt mat hver, og legger det utover på en duk så alle kan spise.

Tirsdagen 24. januar, var bursdagen til Henriette! Etter en god bursdagsfrokost, gikk vi ut i byen og var klare for en ny parade. Da var vi med å gå sammen med lærerne, ikledd nye jakker fra skolen. Denne dagen var det en «desfile civico» som betyr en borgerlig parade. Dette er den største paraden i løpet av januar, og det ble feiret at El Tambo ble en kommune for 32 år siden. I denne paraden var de fleste elevene fra skolen med, enten de spilte i bandet, marsjerte eller danset. Dansen var en type «baile civico» som betyr borgerlig dans. I denne paraden var også militæret med og marsjerte!

Denne måneden har vært utrolig innholdsrik og gøy, og vi har lært masse om ecuadoriansk kultur. I februar er det karneval, og vi har fått høre at det er enda større og mer spektakulært. Så det er bare å glede seg til!

Bønneemner:

  • Elever og lærere på Mushuk Kawsay
  • Helsen til alle på teamet
  • Besøkene av lærerne
  • De siste ukene av oppholdet i Ecuador

Stor hilsen fra Team Ecuador<3