I Bali startet julefeiringen brått. 31. november så Elise tilfeldigvis på kalenderen, og oppdaget at det var 1. desember morgenen etter. Hun gikk igang med å finne frem en adventsstake med 4 røde lys og en kalendergave til alle 3 jentene; norsk melkesjokolade med 24 ruter. Nå kunne adventstida komme, selv om det føltes som sommer ute.
Vi har vært heldige, siden vi jobber for en kristen organisasjon, Bali Life, har vi blitt med på mange juleforberedelser, blant annet juleavslutning på Suwung Community Center og Streetkids Center. Her er flesteparten av barna hinduer eller muslimer, men julefeiringen er en god tid for dem alle sammen. Her opptrådte elevene med sang, musikk og teater. Den balinesiske kulturen er sterk i samfunnet, og vi fikk oppleve tradisjonell balinesisk dans av elever.
På tirsdager går vi i en ungdomsklubb i kirken C3 the Buckit. Her var vi også med på juleavslutning. Vi hjalp med å stelle istand til fest før det kom mange festklare venner til feiringen. Alle gjestene hadde forberedt ett innslag hver. Her opptrådte vi også med ett norsk innslag, nemlig Sancta Lucia. Vi var kledd i hvitt og med sølvbånd, delte ut kjeks, og sang «Svart senker natten seg…». Balinesere var alle enige om at dette var en merkelig tradisjon.
Noen få dager før jul fikk vi en pakke i posten fra familien til Elise, fylt med masse norsk julegodteri. Dette var en stor pluss for å skape den riktige julestemningen i kollektivet. Vi gjorde også den beste norske juletradisjonen, nemlig å se 3 nøtter til askepott mens vi spiste julemat. Intro-melodien og sjokolade fra Norge fikk oss i god julestemning. Med norsk taco fikk vi igjen en smak av Norge.
I den balinesiske kulturen er menneskene veldig gjestfrie. Det fikk vi virkelig kjenne i julen, når de hadde kjøpt inn juletre til oss, pyntet ett stort tre i forgården med julepynt, og nabodamen hadde kjøpt inn julegave til oss jentene. Tre fine kjoler til ferien vi drar på uken etter julefeiringen.
I Bali gikk vi i kirka 24. desember, men Hari natal (juledagen) var 25. desember. Dermed var det som om vi fikk to julaftendager. På selve julaften, den 24, kledde vi oss pent og gikk til kirken C3 the Buckit. Vi oppdaget raskt at balinesere ikke feirer jul den 24 slik vi gjør i Norge, siden ingen der var like pyntet som oss. Men det gikk raskt over når vi kom inn til kirkerommet der det var lagt tepper på bakken med små juletrær rundt og med julekjeks til. Med pakken vi hadde med oss i hånden til pakkeleken var vi klare for å feire jul den 24 likevel. Vi møtte mange gode venner fra Bali Life i kirken, men også noen turister eller folk som bor i Bali en liten periode. Blant annet ei dame som var dypt inni new age bevegelsen, som hadde bedt til Gud, og ble fylt med en varme og kjærlighet hun hadde lett etter i new age. Det var sterkt og satte perspektiv for julefeiringen. Gud kom for alle.
På kvelden gikk vi ut på restaurant og spiste norsk laks med poteter. Fra restauranten kunne vi se en del av solnedgangen. Der leste vi juleevangeliet på norsk, åpnet pakker sammen og snakket om gode juletradisjoner.
25. desember er Hari natal (juledag) i Bali, og vi var invitert til juleselskap med Church friends. Her lagde vi mat sammen, skravlet, spiste, med julemusikk på høytalerne. I kirken er det mange ungdommer og noen voksne som bor langt unna familien. Derfor ville de stelle istand en feiring sammen, for ingen skal være alene på juledagen! Vennene våre i kirken er åpne og inkluderende, og vi har blitt tatt godt imot her.
Her fikk du ett innblikk i en annerledes julefeiring. Vi sitter igjen med mange gode minner og føler oss rikt velsignet. Selamat natal fra team Bali!