#1 Bengal Creative Media

Noe av det første vi gjorde i Bangladesh var å besøke bedriften Bengal Creative Media, som jobber med medieprosjekter (surprise) for kirker og kristne arrangementer. Der fikk vi møte amerikaneren Jeff som er leder for videoproduksjonen der. Han delte generøst av egen erfaring og gav oss råd og tips for arbeidet vårt videre.

#2 Dinajpur

Vi trodde vi skulle til landsbygda, men Dinajpur er visstnok en by med 500 000 innbyggere. Her sov vi én natt i en gammel misjonærbolig som er omgjort til et gjestehus. Med tørr plen, velstelte blomsterbed og betraktelig mindre trafikkstøy hadde det mindre storbypreg enn hovedbasen vår i Dhaka.

Her har Women’s Prayer Group hovedkontor. Det er et arbeid som organiserer bønnebevegelsen vi ser blant kristne kvinner i nordvest i Bangladesh.

#3 Martin Luther College

Emilie fikk faktisk feiret bursdagen sin her på vår første jobbdag. Martin Luther College (MLC) er en kristen videregående skole her i Dhaka, som hjelper ungdommer fra minoritetsbakgrunn å fullføre utdanningen sin. De kommer ofte fra mindre byer og landsbyer hvor utdanningstilbudet ikke alltid strekker til, og får bo på internat bare en gåtur fra MLC. Vi fikk snakket med elever om hvordan de opplever å gå på skole langt hjemmefra, og hva de drømmer om for framtiden.

På kvelden fikk vi se både gutte- og jenteinternatet, og være med på kveldssamlingen deres. De ber, leser i bibelen og synger sammen. På jenteinternatet kunne de tilby banankake og te, noe som varmet bursdagshjertet til bursdagsbarnet.

(Tilleggsinfo: Festen fortsatte resten av kvelden i leiligheten til Gladstone og Priya med vafler<3)

#4 Nordic Club

Eller «klubben» som vi pleier å kalle det.

Dette er vårt lille fristed fra kulturelle koder og normer. Her har vi tilgang på treningsrom, basseng og hvis vi har en dårlig dag; norsk laks!

#5 Basha

Basha er en arbeidsplass for kvinner som tidligere har vært utsatt for trafficking og prostitusjon, eller står i fare for å bli det. Her håndsyr kvinnene tepper og bordløpere av gamle sarier, men produserer også annen type håndverk, som for eksempel smykker og armbånd.

Øydis og Rebecca fra Bangladesh-teamet jobber her med barna til de ansatte på et dagsenter i overetasjen. Her får barna god oppfølging, og et trygt sted å være mens mødrene er på jobb.

#6 Dhaka Youth Fellowship

Ungdommene som bor på internatet til Martin Luther College har ofte reist fra menighetene sine som en konsekvens av å fullføre utdanningsløpet. Derfor er det startet opp et ungdomsarbeid hvor de kan oppleve åndelig vekst og få erfare gode ledere, selv om det kommer unge studenter fra andre deler av Dhaka også. Målet er å utruste dem til et liv som Jesu etterfølgere og gi dem verktøy til å en dag selv også bli ledere.

#7 Sylhet, Moulvibazar og Sikori Bosti

Noen uker etter vår første tur utenbys fikk vi oss en tur til den nordøstlige delen av Bangladesh. Her skulle vi besøke både gutte- og jenteinternat, og en barneskole.

Etter en femtimers biltur nådde vi Sylhet, hvor vi fikk besøke khasi-jenter på et internat. Vi fikk virkelig kjenne på ekte, bangladeshisk gjestfrihet, og ble fort glad i å være med jentene på tross av at det språklige ikke var en fellesnevner. Utover ettermiddagen dro vi videre til Moulvibazar hvor vi skulle overnatte på en gammel misjonærbolig (nok en gang).

Videre fra Moulvibazar besøkte vi en barneskole i en bitteliten landsby som heter Sikori Bosti. Den ligger midt i en teplantasje, og mange av elevene har foreldre som verken kan snakke bangla, lese eller skrive. Derfor er skolen her livsviktig for at de neste generasjonene skal få mulighet til å skape seg et liv utenfor teplantasjen.

Tilbake i Moulvibazar var guttene fra gutteinternatet ferdige på skolen, og vi fikk se hvordan de hadde det der. De var jevnt over veldig interessert i fotball og cricket, og veldig musikalske.

#8 Sightseeing i Dhaka

Etter fem uker i Bangladesh fikk vi endelig til å arrangere noen turistaktiviteter. Vi fikk en tidlig start på dagen, noe vi godt merket ettersom både Aron og Emilie hadde glemt å putte minnekort i kameraene sine.

#9 Alpha Clothing Limited

Dagen før avreise fikk vi besøke en klesfabrikk som drives av et indisk ektepar. Vi fikk se alle produksjonsstadiene av et klesplagg, helt fra stoffrullen til inspeksjon og pakking.

#10 Familien Haaland

Tiden vår her hadde ikke vært den samme uten gjestfriheten og tålmodigheten til Gerd Eli og Hallgeir Haaland som er utsendinger for Normisjon her i Bangladesh. De har bidratt med kunnskap om Bangladesh og hjulpet oss med praktiske ting. Det er heller ikke til å stikke under en stol at barna deres har gitt oss mye latter og underholdning, leven og gullkorn, som vi vil fortsette å sette stor pris på. Her får dere se Mathea og Jonathan.

Bibelskole neste år?

Nå kan du søke om plass på Gå Ut Senteret for skoleåret 2019/2020. Sjekk ut linjene og søk om plass på gus.no.