Vi er i Paraguay! De første ukene fløy forbi og vi prøvde alle å overbevise oss selv om at det var slutten av november og ikke i midten av juli. Vi var forberedt på at dette ville bli en annerledes jul hvor vi spiser vannmelon i stede for risgrøt, og at det er mangoer, ikke snø, som faller i hagen. Men det er fremdeles litt rart at vi denne julen må huske å ta med solkremen når vi skal ut og ikke vinterjakken. Julelys dekker husene her slik som i Norge, men det som er forskjellen er at hjemme er de hvite og gule, men her blinker de i alle slags neonfarger! 

I desember er det vannmelonsesong!

En annen måte å feire jul på

Selv om vi alle elsker sommerfølelsen av å ligge i hengekøya ute i solen, var vi enige om at vi ønsket å få litt julestemning. Derfor brain-stormet vi litt og kom frem til at vi ville oppleve Paraguayansk jul, men fremdeles ha litt norske tradisjoner slik at vi lettere kunne komme i julestemning. Så vi har prøvd oss på en alternativ adventstid med tanke på at vi ikke har rett ingredienser til å bake, eller lik julepynt som i Norge. Det er spesielt spennende å pynte når julekrybben er håndlaget og julestjernen i vinduet lyser neonblått!  

Julen i Paraguay er ganske annerledes enn julen i Norge. Vi har fått høre rykter om at på julaften har man minst like mye fyrverkeri som på nyttårsaften. Her er julemiddagen viktig, men gaver er ikke noe som blir gitt slik som i Norge. Det er 6. januar som er «gavedagen», fordi det er dagen til Los tres reyes som vil si De tre vismenn. På denne dagen blir det lagt en gave oppi skoene til barna slik som de tre vismenn gav gaver til Jesus. 

En kaotisk første søndag i advent

Vi har hatt noen ganske gøyale opplevelser i forbindelse med advent her i Paraguay. Første søndag i advent året 2021, er en søndag vi kommer til å huske. Vi hadde gledet oss og telt ned dagene til denne dagen. Søndag morgen bestemte Rebekka A seg for å koke egg til frokosten, men allerede her fikk vi litt spenning! Eggene sprakk slik at eggeplommene datt ut og ble kokt for seg selv! 

Vi gikk ut på terrassen og fant frem stoler og bord slik at vi kunne ha en fin frokost ute slik vi pleier. Da alle hadde satt seg ved bordet og vi skulle til å synge første verset til «Tenn lys», stoppet vi alle opp og innså det samme. Vi hadde ikke lys! Vi hadde nemlig hørt fra andre at det ikke var lurt fordi stearinlys smelter i varmen. Men hva skulle vi gjøre nå? Vi kunne ikke ha advent uten lys? Det var da Rebekka J kom med den geniale ideen om å bruke lommelykten på mobilen! 

Vi fant frem mat og skulle til å begynne å spise. Det var da vinden kom. Det blåste så mye at mangoene begynte å regne ned fra treet vårt, og håret våres blåste til alle kanter! Så begynte det å hølje ned med regn! Det lynte, tornet, blåste og regnet! I all hast ryddet vi inn all maten før vi fikk begynt å spise. For en dag! Frokosten ble spist inne uten internett og strøm, men etter en stund kom heldigvis solen tilbake.

Ingen ting er umulig når Gud er med

Da vi bestemte oss for å bake julemenn, var vi ganske optimistiske. Vi spurte moren til Rebekka J om oppskrift, planla og tok oss en tur til supermarkedet. Det var først når vi var der inne og lette etter ingrediensene, vi innså vi ikke kom til å finne de rette tingene. Vi spurte de ansatte om hjelp til å finne smør, men da fikk vi vite at de bare hadde olje. (Etter en stund fant vi noe som kunne minne om margarin).

Dagen etter skulle vi til å bake, men da fant vi ut at vi verken hadde kjevle eller former! Cornelia fikk en god ide hvor vi kunne bruke kopper som kjevler og kniver til å skjære ut former. Vi brukte også koppen til å lage sirkelformede kaker. I tillegg til mange rare og unike kaker som vi skar ut med kniv, lagde vi mange rundinger som forestilte måner, fotballer, vannmeloner og smilefjes. Med hånden på hjertet kan vi si at det er de beste julekakene vi har smakt! Når man har Gud ved sin side er ingenting umulig! Man kan til og med lage julemenn i Paraguay!

Ønsker alle en riktig god adventstid og jul.

Bendiciones y adiós!

https://www.youtube.com/channel/UCLIEeh4Rhadh1j0xh35zA3A/videos