Vi kom frem til Aserbajdsjan for tre uker siden og tiden har gått veldig fort siden da. Vi ble godt tatt i mot av mentoren vår og hennes familie. Mentoren vår Synnøve, er den eneste utsendingen fra Normisjon i Aserbajdsjan og hun har vært der i nesten 12 år (!). Hun er gift med en aserbajdsjaner og de har tre jenter. Da vi kom frem fikk vi frokost og middag hjemme hos dem. Vi har allerede blitt glade i familien. Synnøve har vært med oss rundt på alt og vi hadde virkelig ikke klart oss uten henne.

Den første uken brukte vi på å lære mer om Aserbajdsjans historie, kultur og språk. Vi lærte mye og oppdaget at landet har en veldig interessant historie. Selv om det i dag er et land med 90% muslimer, har kristendommen preget landet mye opp gjennom historien. Vi lærte mye som er viktig å vite for å leve i en annerledes kultur. Om ting man bør gjøre og ikke gjøre, det har vært svært nyttig.

Vi utforsket også byen og tok masse bilder. Baku er en fin by. Mange høye Dubai-lignende skyskrapere preger noen deler av byen, andre steder finner man eldre, historiske bygninger. Vi fikk fort inntrykk av at dette er en by der vesten har hatt stor innflytelse på byen, samt at det «østlige» fortsatt preger byen. Vi var så heldige og fikk se gamlebyen i Baku med vår egen guide, da lærte vi også veldig mye om landets historie. Kollektivtransport i byen er ganske bra, vi bruker som regel buss for å komme oss rundt, og det er veldig billig. Drosje er faktisk også veldig billig, så noen ganger unner vi oss å bruke 20 kroner på en drosje istedenfor 2 kroner på bussen.

Story&Media teamet er jo ganske annerledes enn alle de andre teamene på Gå Ut Senteret. Mens de andre har gått på språkskole i de tre første ukene, var vi for fullt i gang med arbeidet allerede andre uka. Det var mye arbeid som lå foran oss, men vi var svært klare for å komme i gang.

Søndag tidlig om morgenen, en uke ut i oppholdet, reiste vi nordover i landet. Vi hadde mange bilder vi skulle ta og mange intervjuer vi skulle gjennomføre i forskjellige byer og landsbyer hvor Normisjon har/har hatt betydning. Første stopp var landsbyen Nich. Her fikk vi se udi-kirken som ble restaurert ved hjelp av Normisjon. Det er en gammel kirke, og vi fikk høre om historien til kirken og til udi-folket. Om kvelden var vi på besøk hos kristne udi-er som vi intervjuet og fikk middag av. Det var veldig hyggelig, selv om vi forsto lite av hva som ble sagt.

Dagen etterpå fikk vi besøke udi-skolen i Nich som Normisjon også har bidratt med å restaurere. Vi fikk også besøke noen flere kirkeruiner. Vi lærer mer og mer om de gamle kristne røttene som finnes i Aserbajdsjan. Det er fascinerende. Etter dette gikk turen videre til Sheki hvor vi først skulle få være med på engelskundervisning for både barn og voksne. Der tok vi bilder og intervjuet dem. Det var flott å se hvor mye det betydde for dem og hvor viktig de syntes at det var å lære seg engelsk. Det er oppsiktsvekkende få som snakker engelsk i landet. Til lunsj fikk vi smake tradisjonell mat fra Sheki, en slags suppe som heter piti. Det var lammekjøtt, kikerter og litt av hvert. Det minnet faktisk litt om norsk mat.

På turen fikk vi intervjue og snakke med mange forskjellige spennende mennesker. Alle syntes det var veldig stas at vi kom helt fra Norge for å snakke med dem. Det syntes vi også, det er et privilegium å få møte så mange flotte mennesker som vi har fått møte!

Resten av turen bestod mye i å besøke kirkeruiner og kirker. Vi fikk lære mye om den kristne historien i landet, og vi syntes det var spennende. Det høres kanskje ikke så kult ut å se på gamle, grå ruiner, men når du får høre om historien som strekker seg tilbake til rett etter Jesu levetid, er det faktisk ganske kult.

Oversikt over stedene vi besøkte på turen vår til nordlige Aserbajdsjan

Etter vi kom tilbake til Baku etter en opplevelsesrik tur, sto vi ovenfor mye redigeringsarbeid og skrivearbeid. Det har vært utfordrende å skulle sitte inne og jobbe på PCen når vi er her, men samtidig kan vi kjenne på stor mestringsfølelse når vi fullfører en tekst vi er fornøyd med.

I Baku har vi selvfølgelig også fått jobbe. Vi har fått besøke Normisjonskontoret og intervjuet de ansatte. Vi har gjort flere intervjuer til andre saker. Det er ganske gøy å intervjue mange mennesker egentlig. Vi får en mulighet til å lære mye gjennom å bli kjent med mennesker fra helt andre kulturer. Vi har begynt å bli ganske drevne på dette å intervjue også ;-). Vi gleder oss til sakene vi lager begynner å sprette frem i lyset. Følg med!

Følg oss gjerne på instagram for enda flere bilder 😉 @storyandmedia