Fjorårets studenter ble kalt hjem fra utenlandspraksis to uker tidligere enn planlagt da koronapandemien brøt ut i vår, og årets utenlandsreiser er utsatt til etter nyttår. Så hvordan ligger det an for skoleåret 2021/2022?

Dette vurderer vi når vi planlegger

 1. Innreiserestriksjoner
  Det første som må være på plass, er muligheten til å komme inn i de ulike landene. Allerede nå er det mulig å reise til syv av de ni praksislandene for neste skoleår. Hvis ikke pandemien forverrer seg betydelig det neste året, har vi grunn til å tro at landene vil være åpne for innreise også neste skoleår. 
 2. Reiseråd og forsikring
  Det neste vi vurderer, er råd fra norske myndigheter og skolens forsikringsselskap. Pr i dag fraråder Utenriksdepartementet «reiser som ikke er strengt nødvendige» utenfor Europa frem til 15. januar 2021.

  UDs reiseråd er interessant fordi man vanligvis ikke får reiseforsikring hvis UD fraråder å reise til et bestemt land. Gå Ut Senteret benytter seg imidlertid av en spesielt god forsikring for utestasjonerte (samme forsikring som brukes for norske misjonærer), og forsikringsselskapet har allerede gitt grønt lys for forsikring av utenlandsoppholdet. Den dekker også behandling og evakuering dersom du skulle bli smittet av koronavirus. 
 3. Lokale forhold i praksislandene
  Den tredje vurderingen handler om smittesituasjonen i hvert enkelt land, eventuelle begrensinger i lokalsamfunnet og kapasitet i helsevesenet. Det er de lokale forholdene som gjør at utenlandsoppholdet for inneværende skoleår er utsatt. Det er mulig å komme inn i de fleste landene, vi får forsikring for studentene, men det er liten grunn til å reise når praksisplasser som f.eks. skoler, menigheter og dagsentre fortsatt er stengt. 

Ingen kan garantere for hvordan koronasituasjonen vil utvikle seg, men ut fra punktene over tror vi det er sannsynlig å kunne gjennomføre utenlandsopphold med Gå Ut Senteret neste skoleår. 

Hva om det ikke går som planlagt?

Vi planlegger for neste skoleår som normalt, med utreisedato i november. Men hvis planene må endres, har vi kontakt med mange praksisland!

I løpet av de siste årene har vi hatt studenter i hele 12 land over hele verden, og vi arbeider hvert år med å utrede praksismuligheter i nye land. Så hvis det blir umulig å reise til ditt praksisland neste høst, vil vi endre destinasjon for teamet ditt så langt det lar seg gjøre. Tilbudet på Gå Ut Senteret skal ikke være avhengig av forholdene i ett enkelt praksisland. 

Det er selvsagt også mulig å utsette utenlandsoppholdet hvis det blir nødvendig, og du kan få tilbud om plass på en av skolens øvrige linjer dersom du selv ønsker det. 

PS: Vaksine mot Covid-19 er forventet å bli tilgjengelig i løpet av første halvdel av 2021. 

Spørsmål?

Har du spørsmål om neste skoleår og koronasituasjonen? Ta kontakt med meg på e-post, så vil vi svare på spørsmål eller ringe tilbake for en prat om Gå Ut Senteret.

Inntak for neste skoleår er i gang. Send søknad allerede i dag, så blir du blant de første som får tildelt praksisplass.