Vi har alle tre fullført vår første jul borte fra familie. Ikke bare er vi vekke fra det gode trygge hjemmet, men så er vi i varme Afrika også. For å ikke se bort i fra at etiopere ikke en gang feirer jul samtidig som oss. De er nemlig to uker bak oss og lever i 2011 (bokstavelig talt). Altså var det tre norske, juleglade jenter som var litt spente på hvordan denne julehøytiden kom til å bli i år. Det endte med stor suksess!

 

Å forsøke å lage en typisk norsk jul i Etiopia ville vært et mislykket forsøk. Vi var derfor alle innstilte på å ha litt andre forventinger til julen i år. Vi startet juledagen på meget tradisjonell, norsk vis ved å se deler av (ser noen i det hele tatt hele?) Askepott, med frokost bestående av bremykt og salami, som vi har spart på siden vi kom hit. Etterpå dro vi på gudstjeneste på NLM-tomta. Der møtte vi mange nordmenn og vi sang gode, gamle, norske julesanger. Dette etterfulgt av et lite besøk hos en i nabolaget. Vi ble servert ekte etiopisk kaffe og sukret popcorn. Nei, ikke det typiske julebesøket akkurat.

Selv om vi fikk ta del i den norske gudstjenesten, kom ikke den ordentlige julestemningen før på kvelden. Der var vi samlet med vår lille, skjønne etiopiske familie og venner for å feire den forange julaften.  Kvelden gikk til juletregang rundt det lille plastikktreet som vår etiopiske bror var så grei å overraske oss med, injeraspising, leker, bønn og lovsang. Sistnevnt var noe av det som gjorde denne kvelden mer spesiell enn det julekveldene hjemme i Norge vanligvis går til. Der satt vi sammen rundt et bord, med en liten ukulele og halvveis ustemt sang for å løfte blikket mot Han som er Gud og ble menneske for vår skyld. Dette var med å sette en annerledes og vakker julestemning. Pakkene, kakene, pinnekjøttet (okei, kanskje med unntak av dette punktet) og snøen var utrolig nok ikke et savn denne dagen. Mer enn før fikk vi kjenne på hva jula virkelig handler om.

I løpet av disse ukene i Etiopia, har vi blitt påført masse sterke og unike inntrykk. Det gjør også noe med lysten og gleden av å åpne mange pakker, spise heftig mengder julemat og lignende. Gleden av å få ønske barna i barnehagen en god jul og dra på et ”ikke-julestemning besøk”, bare for å se mennesket og ikke julelysene, hvor vakkert juletreet til naboen er i år eller hvordan det står til med pinnekjøttet – det var det som skapte julestemningen hos oss i år.

 

En annerledes julehøytid gjorde godt, og det er en erfaring vi gjerne vil gjenta. Nå er det nyttårsaften – enda en høytid vi feirer annerledes i år. Men i den anledning vil vi ønske dere et velsignet godt nytt år, med et håp om at våres erfaringer kan også få vekke tanker hos dere lesere.

Hilsen tre juleglade og takknemlige jenter.

 

Vil du feire en annerledes jul neste år?

Nå kan du søke om plass på Gå Ut Senteret for skoleåret 2019/2020. Sjekk ut linjene og søk om plass på gus.no.