Førjulstiden 

På Mushusk Kawsay, skolen vi jobber på hadde de både feiring av bittelille julaften og lille julaften. Bittelille julaften ble markert med en fellessamling med lovsang, julesanger og noen musikalske innslag fra noen av de yngre klassene.

Lille julaften derimot hadde alle klassene innslag, alt fra musikk til leker til julespill. Flere av elevene hadde pyntet seg og øvd mye i forkant for å vise seg frem foran hele skole. I Ecuador er ikke tiden etter julaften, bedre kjent som romjula, en like stor greie slik som i Norge, derfor markerer de adventstiden og tiden før julaften litt ekstra godt.

De fleste familiene setter frem juletrær, julekrybber og julepynt i november, men noen setter også opp så tidlig som i oktober. Selv om dette var veldig uvant for oss, er det noe fint med at de setter det opp for å minne seg selv om å nyte tiden og sette av tid med Gud. Dette gjør at feiringen av Jesu fødsel ikke kun blir sentrert rundt noen få dager. 

Julaften 

Vi kan trygt si med hånda på hjertet at dette er den mest annerledes julaften vi noen gang har hatt. Den bestod av store parader, hundrevis av boder (kanskje en liten overdrivelse her) og mye gateliv, nesten litt likt som 17. mai.

Selv om dette ikke var den typiske julaften med familie, faste tradisjoner og tonnevis med gaver, ble det til en fin dag hvor vi kunne oppleve ny kultur sammen som et team.

Og selv om vi var langt hjemmefra så lagde vi norske kjøttkaker og toro brun saus, hadde pakkeleken og julequiz. Så, selv om vi savnet hjemme ble det en dag fylt med latter, felleskap og kjærlighet. 

Hektisk romjul 

Likt som ecuadorianere avsluttet vi julefeiringen 1. juledag. Vi dro rett på ferie og første stopp var Banos de Agua Santa. Målet var å gjøre mest mulig på færrest mulige dager; så da ble det rafting, juving, turistbuss, zipline, shopping i byen, gå til en av Ecuadors største fosser OG å prøve ut ny mat, og alt dette kun på to dager!

Etter dette gikk turen rett til verdens største jungel – Amazonas! Her igjen var det noen fullstappa dager med MASSE bading, sightsing, gåturer i jungelen, flåtebygging, kanoturer, sitte i tuber nedover elva og besøke et dyrereservat, også alt dette på kun to dager.

Så vi kan trygt si at vi har hatt en ganske så hektisk romjul i forhold til den norske, standard romjula der alt man gjør er å ligge på soffaen og trøkke i seg julekaker. Men vi hadde “the time of our life”, utenom litt dårlige mager og hundrevis av myggestikk (denne gangen var det ikke overdrivelse). 

Et nytt år

I tillegg til julaften var også nyttårsaften ganske så annerledes. Vi var vitne til både brenning av helfigurs-dukker og mange, mange menn som var kledd ut som damer med korte skjørt og parykker som hadde danseopptreder i gatene.

Nok en gang endte vi opp på en turistbuss, noe som varte litt lenger enn vi trodde, så vi rakk så vidt frem til sentrum før midnatt. Vi fikk samlet teamet og løp inn i folkemengden og plutselig var det nyttår. I 2022 fikk vi muligheten til å bygge et team, dra til Ecuador og å få sterkere relasjoner hver eneste dag. Så det å starte året i en så sammen spleisa og fin gjeng er det bare å takke Gud for<3 

Håper alle har fått en fin feiring av jula og det nye året om det var med familie, venner, alene eller som oss: på andre siden av jorda. Nyt det nye året!! 

Stor hilsen fra Team Ecaudor