Et høydepunkt i løpet av vår tid her var når vi feiret nyttår med en tur til landsbygda, i den vakre provinsen Mondulkiri. Her hadde vi fem fantastiske dager med herlige folk og uforglemmelige opplevelser. Alt fra å spise kambodsjansk risgrøt til frokost, til å bestige fjell og svømme i fossefall.

Landsbygda-standard

Vi fikk oss et lite sjokk da vi kom ut til den kambodsjanske landsbygda. Standarden er rimelig primitiv i forhold til hva vi nordmenn er vandt med hjemmefra. Vi sov i en kirke, vegg i vegg med et barnehjem. Dusjen var en bøtte med vann, med en øse oppi. Denne stod inne på det samme lille rommet som doen aka et hull i bakken, hvor rumpeskylling var den eneste formen for dopapir. Vi lå på bakken og sov, med noen tepper på deling. Kjøkkenet var utendørs, og steikeovnen var et bål. Vakthunder var den eneste formen for sikkerhet der nede, og det var haugevis av dem. Landsbygda-standard, rett og slett. Det var spennende å leve som en ekte kambodsjaner! Vi fikk i tillegg bli kjent med noen helt fantastiske barnehjemsbarn, som løp rundt med smil om munnen fra tidlig om morgenen til seint om kvelden.

Namlia Mountain

Vi besteg ”Namlia mountain”, en unik fjelltopp, som viste seg å være en gigantisk stein. Dette var en stor utfordring for mange av kambodsjanerne. Alle kom seg omsider til toppen, hvor vi samlet oss for å prise Gud.

Det sies at det norske folk er gode på fjellturer, men det kan ikke sammenlignes med nivået kambodsjanerne ligger på i forhold til å ta bilder. Turen til Mondulkiri skulle ta 6 timer. Vi brukte hele 13 timer! Vi stoppet på utallige utsiktsdestinasjoner og områder med fin natur, for å ta det perfekte gruppebildet. Photoshoots er de rutta på ass!

Waterfalls!

Vi besøkte to spektakulære fossefall – en usedvanlig gøy opplevelse! ”Bou Sra waterfall” var et inspo-sted uten like, hvor kambodsjanerne så sitt snitt til å få de beste bildene til facebook-feeden. ”Sen Monorom waterfall” var en mindre foss midt i jungelen. Vi vandret inn mellom frodige palmetrær, og ble møtt av det vakre synet av en foss i eksotiske omgivelser. Vi svømte i den eventyrlige fossen i jungelens paradis – ”Living our best Tarzan lives”.

Nyttårsaften, gutta!

Nå var gjengen klare for et nytt år. Et nytt år i vårt nye hjemland, hele 9140 km fra vårt vanlige liv hjemme i Norge. Kvelden var fylt med fine vitnesbyrd, bønn, lek, photoshoots og show på scena hvor de lokale fremførte khmer-dans i tradisjonelle drakter. Så startet nedtellingen: 5, 4, 3, 2, 1 – godt nyttår! Fyrverkeri og lanterner fylte stjernehimmelen. Klemmer ble delt ut og latter fylte lufta. Vi danset khmer-dans rundt bålet til langt på natt med våre herlige, kambodsjanske venner. For en start på 2020!

Takk Gud for at du velsigner oss med mange nye venner, og både gledelige og rørende øyeblikk. Takk for dette eventyret vi får være en del av her i Kambodsja. Takk for all bønn og støtte som blir sendt vår vei helt fra Norge. Vi er så takknemlige for det livet vi får være en del av her nede.

«Dorm-gang» – verdens herligste gjeng!