Vi har nå vært i Paraguay i en og en halv måned, men det føles fortsatt som om vi nettopp har startet! Tilværelsen her er god, og vi har erfart hvor godt det er å bare være. Det å ha muligheten til å bare sitte og nyte livet, er en herlig følelse. Spesielt i disse stressende juletider er det fort at fokuset vender seg bort fra det som er viktig. Da er det godt å oppleve en annerledes jul, og annerledes var det!

I motsetning fra Norge, der jula nesten varer i hele desember, er det kun jul i én dag i Paraguay. Med sol og i snitt over 30 grader hver dag, var det vanskelig å få noe særlig julestemning i forkant. Men noen tradisjoner har likevel blitt holdt. Leiligheten er fint pyntet til jul, og vi har vært med pastorfamilien å bake julekaker! Etterhvert som smaken av jul bredte seg utover tunga, begynte julestemningen å snike seg mot oss dagene før julaften.

Den store dagen

Julaften startet med at vi spiste almuerzo (lunsj) sammen med pastorfamilien. De hadde gjort klart et bord i stua sånn at vi alle kunne sitte samlet sammen. Etter dette var vi alle samlet i huset deres og snakket, sang og brukte tid sammen. Julekakene vi hadde bakt dagene før, ble nytt under et mellommåltid på dagen. Vi satt igjen alle sammen rundt bordet, men nå var det ordentlig pyntet til jul. Juleevangeliet ble lest på spansk, før vi satt i gang og spiste norske julekaker. Følelsene som bredte seg utover bordet var familiære og kjære.

Det som kanskje føltes ut som høydepunktet i løpet av julaften, var cena (middag) på kvelden. Da var hele familien (med litt utvidelse) samlet utendørs og klare til å spise. Nesten hver søndag, og alle spesielle dager, blir det servert ”asado”. Til vår store glede var det derfor ikke noen stor overraskelse at det var dette vi skulle spise denne dagen. Da det i tillegg ble servert kylling og gris, manglet det ikke på smaker denne kvelden. Mens vi satt der bredte latteren seg utover bordet, og vi kjente på en stor glede over å ha muligheten til å dele dette måltidet med så fantastiske mennesker.

Da det nærmet seg midnatt endret stemningen seg litt. Her er det vanlig å skyte opp raketter kl. 00 og ønske hverandre god jul. Dette gjorde at vi fikk en følelse som lignet mer på nyttår, men det var fint å kjenne på noe annerledes. Selv om det nå var over midnatt, var kvelden fortsatt ung. Kl. 01.30 dro vi videre fra guarderíaen og besøkte noen ungdommer fra kirka i byen. Der var vi en gjeng som var samlet og rett og slett bare koste oss sammen.

 

En enorm takknemlighet

Vi føler oss velsignet og utrolig heldige som har fått lov til å feire jul i Paraguay! Dette har vært en jul uten like, hvo vi har kjent på vennskap, glede, samhold og en enorm takknemlighet! Her vet de hva som er viktig med julen! Det er ikke gaver, perfekte juletrær eller en hvit bakke, men at vi sammen har en fest for å feire at Frelseren er født!

 

Bibelskole neste år?

Nå kan du søke om plass på Gå Ut Senteret for skoleåret 2019/2020. Sjekk ut linjene og søk om plass på gus.no.