Sihanoukville

Nå er det en stund siden vi reiste mot kysten på ferie. Planleggingen startet så vidt allerede i Norge, men var ikke ferdig bestemt før i begynnelsen av desember. Først skulle vi til Sihanoukville, så skulle vi 4 videre til Koh Rong Samloem og ferien skulle toppes av på Koh Rong. Vi snakket om ferien i mange uker før vi reiste og så på bilder, videoer og hørte mye fint om der vi skulle. På jobb gav vi alt og fikk ta oss en velfortjent ferie den 21. desember.

Klokken ringte tidlig inne på rommene våre og vi tok de ferdig pakkede koffertene ned for å møte med Lysom og familien. Sammen skulle vi 9 inn i en minibuss og kjøre ned mot Sihanoukville. Dette er en tur som vanligvis ville tatt mellom 4 og 5 timer. Etter den 3 kaffepausen skjønte vi at det mest sannsynlig ville ta litt lenger tid. Plutselig tok minibussen av veien og kjørte på en liten grusvei som fikk alle til å skli fra side til side. Så såg vi sjøen! Etter mange uker inne i storbyen, langt borte fra kyst og sjø var dette et fint syn. Vi fikk komme ut og vasse, trø i den myke, hvite sanden og se oss om der vi skulle sove lillejulaften med studentene. Vårt første møte med kysten var nydelig, men vi var enda ikke kommet dit vi skulle. Da vi kjørte videre satte minibussen familien av før den kjørte oss videre til gjestehuset vi skulle sove de 2 første nettene.

Frem til lillejulaften utforsket vi byen og fikk sett oss rundt. Dag 2 var vi mye med Lysom og familien og en norsk familie som skulle feire jul her nede sammen med studentene. Vi var i lekeland, leide båt og snorklet. På kvelden fikk vi nattelivet på nært hold og så veldig mange turister i forhold til hva vi var vant til. Turen tilbake til gjestehuset var veldig spesiell, for i gata vi måtte gjennom var det mange prostituerte og det var vanskelig å se så mange unge jenter som stod å ventet.

Lillejulaften på stranden

Så var dagen da studentene skulle komme! Mye skulle gjøres klart frem til de skulle komme med bussen. Vi hjalp til med å pynte, flytte ting og blåse mange ballonger. Ballonger sprakk i vinden, andre blåste bort og vi måtte springe bortover stranden for å få tak i dem og vi gikk tom for de lilla ballongene. Til slutt var alt på plass, og det var akkurat i tide for da kom bussen trillende rundt svingen.

Telt skulle nå opp, bål skulle lages, bagasjer skulle på plass og leker skulle planlegges. Det var et kaos av mennesker, bagger og sand, men alle smilte og sprang rundt. Det er sjeldent å se en sur kambodsjaner, og gleden deres smittes over på oss. Vi ble tildelt poster vi skulle stå på under en lek og gjorde disse klart. De ble sminket i merkelige stiler, sprang fra post til post, ble klissvåte og sandete.

Etter en stund begynte sola å gå ned og lyset på stranda ble nydelig. Mange bilder ble tatt, noen valgte å ta et nattbad og det var en helt magisk stemning.

Mørket kom og bålet ble tent. De sa at vi skulle leke en lek som heter «Dare og deal», som er en slags ekstrem versjon av «Nødt eller sannhet». Vi ble vitner til flere kjærlighetserklæringer, kleine spørsmål og merkelige danser. Etter noen runder måtte Sunniva inn i ringen og danse foran alle. Runden etter ble Kristoffer spurt om å danse slow dance med ei jente som ble ropt inn i ringen. Det var mye latter og spenning i ringen når vi ventet på at tre nye måtte inn i ringen og så var heldigvis leken over! Resten av kvelden ble tilbrakt i strandkanten under stjernene med å danse, snakke og spise.

Hei, hå nå er det jul og dåp igjen

Bølgeskvulp, fugler som kvitret og soloppgang. Dette våknet vi til julemorgen. Det var 24 grader og litt kjøligere i luften enn ellers. Lyden av telt som ble åpnet og lav snakking utenfor. Vi fikk på oss klær og kom oss ut til de andre som var våkne. Det var enda litt tid til frokost, så vi satt og så ut over havet imens vi ventet. Tenk at det er jul nå, sa vi og satt med tenkende uttrykk på en opphøyd platting.

Julefrokosten vår var en veldig typisk kambodsjansk rett; mye ris og stekt kjøtt. Den ble spist på stranden sammen med studentene og de to andre familiene. Julegudstenesten var helt nede ved strandkanten med mye lovsang. Vi satt i sanden og hørte bølgeskvulp i bakgrunnen. Det var helt topp.

13 ungdommer kledd i hvite klær stilte seg foran alle sammen. Disse hadde bestemt seg for å bli døpt dette året og var nå klare. De ble bedd for og tatt bilder av før de gikk uti havet sammen med pastor Sithoun og norske Ketil for å bli døpt i Jesu navn. En etter en ble de døpt og alle stod rundt og så på. Hver gang de kom opp til overflaten var det applaus fra alle rundt. Det var en helt utrolig opplevelse å få være med på. Da de var ferdige var gleden til å ta og føle på! Tiden etterpå ble fylt av klemmer, jubel og dans.

Tiden var snart kommet for å pakke og komme seg til lunch. Bagger ble pakket og lagt i en haug. I det vi skulle til å ta ned teltene kom noen skrik fra studentene og vi ser at de drar hverandre uti sjøen. Dette var med klær og alt! Nils og Kristoffer var i badetøy og uti så de var trygge, men Maren og Sunniva var ikke like heldige. Så da gruppebilde skulle bli tatt var mange klissvåte, men da var i hvertfall  julebadet tatt.

Elefantskjorter, solnedgang og vannkoker

Studentene skulle tilbake og vi fikk resten av julaften sammen som team alene. Vi startet med å dra på cafè hvor vi byttet på å snakke med familiene våre. Guttene fikk kjøpt seg julegave rett etterpå; matchende elefantskjorter så klart!

Kvelden nærmet seg med stormskritt og vi fikk tak i en tuktuk. Vi kjørte en stund og så var vi kommet frem til et tempel oppe på et fjell med nydelig utsikt. Solnedgangen skulle vi få med oss og det var helt magisk! Helt utrolig vakkert og vi fant oss veldig gode steder å se med hjelp av tuktuksjåføren vår.

Tilbake på hotellet skulle vi få en «ordentlig» jul. Vi hadde kjøpt julegaver til hverandre og hørte på julemusikk. Juletreet vårt derimot var laget av en pakkpose tredd over noen pakker nudler og en vannkoker som vi plasserte på en søppeldunk, men det holdt for oss!

Paradis?

Første juledag var tiden for at ferien vår skulle starte på ordentlig! Nå skulle vi ha 5 rolige dager på strand og utforske to nydelige øyer. Vi var oppe tidlig og kom oss ombord i båten mot Koh Rong Samloem hvor vi skulle ha 2 netter. Det var voldsomme bølger og en del vind, men vi kom oss frem til en nydelig strand. Her gikk alle uten sko og utenfor hver eneste butikk og resturant var det en liten dusj for å spyle sand av føttene. Det eneste problemet var at Nils følte seg dårlig. Vi valgte derfor å ta det litt med ro. Solsengene var dratt ned til stranden og vi prøvde å tørke etter badet selv om det var overskyet. Men så kom regnet. Og så kom spysyken for både Nils og Sunniva. Dette førte til at de lå på rommet mens de andre passet på at de hadde det de trengte.

Dagen etter var det fortsatt regn, om ikke mer, og Maren begynte å spy på ettermiddagen. Regn, tre som spyr og ute på en «paradisøy», vi syntes at det var litt komisk. Heldigvis fikk Kristoffer utforsket litt av øya og en gang drar vi kanskje tilbake for å se den nydelige øye på ordentlig.

Mot lysere dager

De neste dagene på øy nummer 2; Koh Rong, ble først brukt på å bli friske. Nils ble frisk først og dro dermed ut med Kristoffer for å se mer av øya. Været var på topp igjen og jentene fikk slappet av, både på stranda og inne i bungalowen. Vi fikk sett flaggermus, lysende plankton, store edderkopper og en litt kjip foss (det var mange skilt og vi trodde vi skulle se noe litt mer storslagent, men det viste seg at det meste av vannet var i rør).

Vi bodde i en slags liten fiskerlandsby og fikk sett litt mer av lokalbefolkningen enn om vi hadde bodd på andre siden av øya. Det var nydelig, og selv om ikke alle var i toppform hele veien så hadde vi det ganske gøy mot slutten.

Jul- og nyttårsfest

Da vi kom tilbake til dorm og studentene var det klart for julefesten den 31. desember. Den var blitt slått sammen med nyttårsaften. Maren var dessverre for dårlig til å være med på festen, men vi passet på at hun hadde det fint på rommet. Kvelden nede med studentene ble fylt av forestillinger, taler, dans, musikk og mat. Vi hadde laget en liten forestilling til «På låven sitter nissen», men på grunn av litt amputert team var det bare en rotte som skulle være i ring rundt nissen. Det ble allikevel stor suksess! Mot slutten skulle alle skrive det de ikke ville ta med seg inn i nyåret på en lapp og brenne det.

Så håper vi at alle hadde en god jul og en fin nyttårsfeiring! Og så vil vi dele noen bilder fra feiringen vår her:

Og igjen, TUSEN TAKK til alle som tar bilder og sender oss! Uten dere hadde vi hatt mye færre bilder og et mye kjedeligere blogginnlegg.