«You eat like monkeys!»

Vi startet julemåneden desember med å dra til den tropiske mango-gården til mentor Lysom og hennes mann. Den ligger ca 13 mil sør for Phnom Penh, en kjøretur som i Norge normalt ville tatt i underkant av to timer. Her derimot tok den rundt tre timer grunnet trafikken… De siste kilometerene kjørte vi avsted på en humpete vei som kunne lignet på en dårlig traktorvei i Norge, full av hull etter regntiden i landet.

Godt ristet kom vi etterhvert frem til gården og fikk plukke mangoer fra treet slik som man plukker epler i Norge. Da vi satte oss ned for å smake på mangoene, kom Lysom bort til oss og lo og sa: «You eat like monkeys!» og lo videre. Vi blir stadig mer glad i mentoren vår og alle kommentarene hun kommer med!

Norske julekaker i Kambodsja!

Det er jo ingen desember uten pepperkaker, og selv om vi befinner oss på andre siden av kloden, stopper ikke det oss fra å bake! Vi laget deig, kjøpte inn frukt og annen snacks og inviterte studentene på dorm til å bli med å lage pepperkaker – noe som tidligere GUS- studenter har tatt med seg hit og det har blitt en stor tradisjon.

Kvelden ble fylt av julemusikk, latter, lek og ikke minst melkrig! Det er en pepperkake-baking vi sent vil glemme, selv om pepperkakene ble noe tørre grunnet en stor mengde mel og noe tykke for vår smak, 😛

Julaften den 19. desember

19. desember var det duket for den store julefeiringen her på dorm. Da Kambodsja er et buddhistisk land, har ikke selve datoen veldig mye å si her. Og ettersom det skulle være ett bryllup utenfor dorm helga etterpå, passet det best å ta feiringen da.

Vi dramatiserte juleevangeliet, hvor vi alle tre deltok med forskjellige roller. Ida Marie og Nadya var engler sammen med en av studentene. Takk og lov for at de hadde henne, ellers hadde de nok hatt problemer med å vite når de skulle av og på scenen ettersom alt foregikk på khmer. Hanna Malen hadde selvfølgelig også en rolle, som kongens tjener.

Flere av studentene stilte med dans og sang, det var pakkeleker, andakt av pastor Sithoun, og vi slapp selvfølgelig ikke unna å fremføre ett eget innslag – uten å si noe mer om akkurat det… 😛 Som alle andre kvelder et flertall av studentene er samlet, endte også denne i ett realt danseparty!

Det var veldig fint å oppleve at jula handler om så mye mer enn kun gaver, familie og god mat. Det er ikke så mye fokus på gaver og hva man ønsker seg – de aller fleste på dorm knytter ikke gave og jul automatisk til hverandre. Vi fikk virkelig satt fokuset på hvorfor vi nettopp feirer jul. Det at Jesus kom til verden gjennom et mirakel for å redde oss alle. Det er noe vi ønsker å ta med oss videre i livet.

Julaften, hawaiiskjorter og gekkoangrep

Mandag 20. desember satte teamet seg på bussen og dro til en liten øy ved kysten av landet hvor vi hadde en liten uke med ferie. Det var veldig fint og bruke tid sammen med hverandre i jula! Vi utforsket øya, badet, spiste masse god mat – og det gøyeste av alt vi dykket! Vi så også mange gekkoer, og et av teammedlemmene hadde den gøye opplevelsen av å bli «angrepet» av en, eheh.

Selve julaften ble feiret på stranden iført i hawaiiskjorter Lysom hadde gitt oss i julegave, vi leste juleevangeliet og prøvde å tenne lys uten suksess da det var mye vind. Vi sang også et par julesanger, men noe flaut var det ettersom flere av de andre som bodde på hotellet også var på stranden. Kvelden ble avsluttet med fireretters middag på hotellet, og du kan tro vi rullet tilbake til vår lille bungalow da vi skulle legge oss!

Hverdagen vår

Mandag – onsdag jobber vi på en skole i Phnom Penh hvor vi hjelper læreren med å passe på barna og hjelpe dem med oppgaver. Det er veldig koselig å komme ut av tuktuken på morgenen og høre alle barnestemmene som kommer løpende mot oss og hilser oss velkommen!

Nadya, som er musikkgeniet i teamet, har også gitar- og pianoundervisning på dorm på ettermiddagen mandag – onsdag. Det er virkelig ett bønnesvar for Lysom ettersom hun har bedt lenge om noen som kan undervise i musikk på dorm. Det er veldig givende og gøy å se at vi og våre evner kan være svar på bønnene til noen!

På tirsdager og torsdager er det andakt på kvelden som vi etterhvert skal ta mer del i og hjelpe til mer der! Vi får også brynet oss på å undervise i engelsk for studentene to kvelder i uka. Og etter nyttår skal vi begynne å jobbe på en ny skole hvor vi skal undervise i engelsk, gitar og piano for barn som bor litt utenfor byen. Det gleder vi oss veldig til.

Hver søndag er det gudstjeneste 0930 – ikke noe latskap her! – som vi også deltar på. Her samles både nye og gamle studenter for å bruke tid i Guds nærvær. Etterpå spiser vi alle lunsj sammen. Her i Kambodsja er de veldig glade i å samles for å spise! De bruker flere timer på å lage mat sammen, før de setter seg ned og spiser etterpå.

BRYLLUP!!

Vi har også hatt gleden av å delta i ett brullyp her i Kambodsja, selv om hverken vi eller staben egentlig kjenner dem som giftet seg. Bryllupet var for landeier sin datter, og derfor ble vi invitert. På denne tiden av året er det bryllups-sesong, og spesielt mange bryllup etter at landet har åpnet mer opp. Bryllup i Kambodsja er helt annerledes enn ett norsk bryllup. Feiringen varer i flere dager og hver dag er det masse mat og høy musikk. Det er ingenting som heter «ro i nabolaget» her. Musikken finnes til ALLE døgnets tider – på godt og vondt. Har du ikke gårdsplass nok til det store partyteltet som blir satt opp – null problem! Da er det bare å bruke gata utenfor og trafikantene får finne en annen vei å kjøre.

Klokken 0600 ringte vekkerklokken og vi gjorde oss klare for å dra i bryllup klokken 0700. Der fikk vi frokost – suppe med diverse tilbehør, frukt og en liten boks med søte kjeks. Vi fikk også med oss selve seremonien før det var hviletid frem til lunsj klokken 11. Dette var ett buddhistisk bryllup, så selve seremonien var helt fremmed for oss med ofringer, meditasjon og bønn.

I løpet av bryllupet er det vanlig at bruden skifter antrekk flere ganger i løpet av en dag – det samme gjør gjestene. Derfor var det bare å få på seg finstasen til klokken 11 og gjøre seg klar for syvretters lunsj med høy musikk og god stemning.

Det var veldig gøy å få oppleve en slik måte å feire bryllup på! Vi er veldig takknemlige for alt Lysom tar oss med på for at vi skal få mest mulig ut av oppholdet her. Vi gleder oss til fortsettelsen hvor vi skal få oppleve enda flere nye og minnerike opplevelser.

Bønneemner

Dere må gjerne være med å be for alle studenten på dorm. Flere av dem har siste innspurt i semesteret nå, og har mye å lese og øve på før eksamen. Vi ser at de er slitne og gleder seg til å bli ferdig med eksamen.

Vi vil også spørre om dere vil være med å be for de nye studentene som kommer etter nyttår. Be om at vi og de andre studentene må ta dem imot med åpne armer uansett hvilken tro de har når de kommer hit.

Vi takker for all forbønn og støtte som blir sendt helt fra Norge. Tusen takk Gud for at Du er med oss over alt hvor vi er, og at Du velsigner oss med så mange fine mennesker. Dette er noen måneder vi kommer til å huske for resten av livet!