Nå er vi halvveis inn i oppholdet på Bali og vi har fått smaken av hvordan det er å leve her. Gjennom arbeidsplassene våre har vi fått et innblikk i hvordan det er å bo her som fattig og som foreldreløs. Det er selvfølgelig vanskelig å sette seg helt inn i dette, med tanke på at vi har råd til mat, klær og alt vi skulle trenge. Vi har også foreldre og en familie som venter på oss hjemme.

Kontrasten mellom å være på jobb fra morgenen og dra hjem etter jobb er ganske stor. Vi er blant mennesker som tjener rundt 10.000 indonesiske rupier daglig, noe som tilsvarer 6kr. Et måltid vi spiser etter jobb vil da tilsvare dagslønnen til 3-4 mennesker. Etter å ha innsett dette har vi begynt å bli mer klar over hva vi bruker penger på.

Selv om familiene lever under fattigdom, utrykker de stor glede over noe vi kanskje ser på som små ting. Vi har jobbet som engelsklærere i en slum hver mandag og tirsdag før jul. Der har vi sett barn som smiler fra øre til øre når de får en sjokolade eller når vi setter i gang felles sang. Det gir oss så stor glede å kunne være med å få barna der til å le og ha det gøy.

Julen ble annerledes enn den har pleid å være for oss. Vi brukte dagene før jul til å pakke og dele ut gaver til barn og voksne som ikke har så mye selv. Etter dette reiste vi til nord på Bali, og leide oss inn på Airbnb. Vi prøvde så hardt vi kunne å ha en norsk jul med julegaver, pepperkaker og julefilmer, men uansett hvor mye vi prøvde var vi fortsatt på Bali med 30 varmegrader. Det var veldig rart å ha muligheten til å reise bort og feire jul i en fin villa, når vi har møtt så mange mennesker som så vidt har råd til mat på julaften.

Etter jul har vi startet på to nye arbeidsplasser. Tre av oss jobber på street kids center og tre av oss jobber på en skole i et stort søppelområde. Det har vært veldig givende og spennende å komme inn i et nytt type arbeid som lærere og hjelpelærere. Vi bytter arbeidsplass etter seks uker og får vært med barna på begge plassene.

Comments

Takk for formidling av hvordan en del av befolkningen på et populært turistmål lever sine hverdager. Det gir oss mye å tenke på her hjemme i Norge. Lykke til videre – dere gjør en forskjell for de dere møter. Gud velsigne dere.