Avreise

Klokken 03.45 natt til fredag våknet vi klare for avreise. Vi fikk pakket pysjen i halvsøvne og sjekket rommene før vi satte oss rundt frokostbordet. Det var veldig stille og mange spente følelser i luften. Kvelden før var det ikke lett å sovne så vi hadde bare fått 2-3 timer søvn. Det begynte å nærme seg avreise tid og Ørjan ville snart komme og hente oss. Plutselig hørte vi at det banket på døren og Marte fra Etiopia-teamet kom inn for å si hade! Og så banket det igjen og igjen og igjen! Vi ble veldig glade for å se at flere faktisk orket å stå opp klokken 04 en fredagsmorgen for å si hade til oss. Vi kom oss ut og ned og til flyplassen og så startet reisen.

Reisen varte i nesten 24 timer og vi klarte oss veldig bra. Men helt mot slutten, etter at vi hadde mellomlandet i Singapore og skulle videre til Phnom Penh i Kambodsja, så begynte vi å bli slitne og stresse litt. Vi kunne ikke ta med oss vannet til gaten og måtte drikke opp det, vi skjønte ikke helt engelsken og trodde vi skulle om bord i flyet på feil tidspunkt og vi mistet nesten et pass, men vi kom oss ombord til slutt! Dette flyet var mye mindre enn det forrige og aircondition stod på fullt. Noen fikk til å sove litt mens andre bare frøs. Og plutslelig så landet vi i Kambodsja!!

Velkomst

Det første vi kjente når vi gikk ut dørene på flyplassen var veggen av varme. Det var 30 grader og en herlig bris. Det stod mange mennesker ute å ventet på venner og kjente, men helt bak stod det en glad og smilende gjeng som veivet med norsk flagg og en stor plakat der de hadde skrevet navnene våre og tegnet det kambodsjanske flagget!

De var  så hyggelige og glade for at vi kom og jeg tror alle stod å smilte til det gjorde vondt i kinnene! Etterhvert kom vi oss inn i minibussen de skulle hente oss i og var på vei til «dorms» der vi skal bo i 4,5 måned. Da vi satte oss inn i minibussen ble vi først overrasket over at de hadde setebelter, men vi oppdaget raskt at det ikke var noe sted å feste dem.

Turen bestod av mange spørsmål og litt omvisning i byen. Vi hadde hørt at trafikken var helt syk her nede, men det var noe helt annet å se det selv! Biler, motorsykler, tuk tuker og lastebiler kjørte i alle mulige retninger med så mye bagasje og folk på at vi var redde de skulle velte! De som hentet oss sa at de andre var på skolen og at vi kom til å møte dem senere, men når vi gikk inn porten så stod det en hel gjeng å ønsket oss velkommen med sang og klapping! De hjelp oss å finne rommene og vi fikk litt tid til å slappe av før lunch.

Ris og spill

Den første lunchen vår her i Kambodsja bestod av en grønn suppe-lignende rett med moste grønnsaker og selvfølgelig; ris. Vi spiste sammen med studentene og tok til oss alt av nye inntrykk, lukter og smaker. Etter lunchen ble vi invitert til å være med på Ligretto, og vi svarte så klart ja! Vi visste ikke at det gikk an å finne det utenfor Skandinavia, så vi tenkte at dette skal vi klare. Ikke visste vi hva som ventet oss! De var super raske og spilte som noen lyn. Det endte opp med at vi hadde mange minuspoeng, men koste oss ekstremt mye.

Resten av den første dagen bestod for det meste av å prøve å holde oss våkne etter jetlagen. Vi kom til Phnom Penh i ni-tiden på morgenen og hadde en hel dag foran oss. Heldigvis var dagen lagt opp slik at vi kunne slappe av, men vi ville snu døgnet raskest mulig, så vi holdt oss våkne (eller prøvde i hvertfall». Lysom, mentoren vår her nede, inviterte oss på middag den kvelden. Svette, slitne og utrolig trette gikk vi inn til henne og ble møtt av en god grill-lukt og en gjeng med smilende folk. 2 jenter satt å lagde vårruller og vi ble invitert til å prøve selv. De første vårrullene så ikke spesielt imponerende ut, men etterhvert synest vi selv at de så ganske så bra ut. De smakte i hvertfall helt himmelsk!

Kambodsjansk tid

Hver søndag pleier det å være møte i nederste etasjen og vi hadde hørt at det kommer to dansker der som jobber her i Kambodsja og gledet seg til å møte oss. Møte skulle starte klokken 0900 og så spiste vi frokost med mentor og familien hennes. Tid er ikke sett på samme måte her som i Norge. Plutselig sa mannen hennes «Oh I think we are late!» og vi så at klokken var blitt 0910, men det var jo han som skulle lede møte! Vi forventet at han skulle sprette opp, men han fortsatte å spise maten sin og vi var ikke nede før 0930, og da gikk det enda 10 minutter før vi satte oss sammen med tolken vår og de to danske jentene Katrine og Johanne.

Alt var på khmer, både sang, tale og bønn. Heldigvis hadde vi en oversetter som satt sammen med oss så vi fikk med oss det meste. På møte den dagen var det 3 studenter som delte et vitnesbyrd fra Kambodsjas første Impuls der de hadde tatt i mot Jesus. Det var veldig sterkt og fint å høre.

På takterrassen med danskene fikk vi mange nyttige tips, for de har allerede bodd her i 3 måneder. Vi fikk også planlagt å møtes igjen og er veldig takknemlige for at det er flere her nede i samme sko som oss.

Tuk tuk for første gang

Lysom fortalte oss at vi skulle til «The Russian Marked» for å kjøpe inn litt klær og ting vi manglet. For å komme oss dit så skulle vi ta vår første tuk tuk. Vi fikk presset de klamme og svette kroppene våres bak i tuk tuken og sjåføren startet den humpete turen. Vi vinglet frem og tilbake langs de smale gatene hvor vi møtte på motorsykler fra alle sidegater og i begge kjørefeltene. Etterhvert kom vi oss ut på en større vei hvor det var enda flere kjøretøy og mennesker. Det begynte å gå litt saktere og plutselig svingte tuktuk-sjåføren inn i innerste kjørefelt hvor han stoppet opp. Han og Lysom ropte noe frem og tilbake og så hoppet han ut og løp sin vei. Vi satt igjen og Lysom fortalte oss at vi var tom for bensin.

Etter en stund kom sjåføren, men han var på andre siden og gikk over veien ved å bare sneie borti mange biler og motorsykler. Da kjente vi virkelig hjerte i halsen, men det gikk heldigvis bra! Han helte på to flasker med bensin i tanken (Ja, de selger flasker med bensin i langs veien) og så kom vi oss avgårde igjen.

The Russian Marked

The Russian Marked er et område med mange boder tett inntil hverandre hvor de selger alt. Det går maks 3 i bredden i de bredeste gatene og 1 i bredden i de smaleste. Dette var første gang vi så turister og det var en del av dem. Vi hørte fransk og amerikansk rundt oss på alle kanter, men også masse khmer fra de som stod og solgte. Luften var tett og varm, det luktet en blanding av svette, røyk, mat og parfyme.

Den kvelden spiste vi ute sammen med Lysom på en cafe og slappet av på takterrassen da vi kom hjem. Disse to første dagene har vært veldig spennende og vi har fått sett mye og lært mye! Her er litt flere bilder fra resten av dagene:

Instagrammen vår

PS: Vil du bo og arbeide i Kambodsja eller et av våre andre praksisland i 4,5 måneder mens du går på bibelskole neste år? Søk om plass i dag!

Comments

Så artig og spennende Sunniva 🙂 Ønsker deg det beste og håper at du får en fantastisk tid i Kambodsja. Takk for at du deler.
Beste hilsner fra Sissel