Vi er kanskje det teamet som oppdaterer bloggen med mest ujevne mellomrom, men vi opplever så vanvittig mye at det er umulig å få med å skildre alt vi opplever, og enda mindre mulig å få med alt i ett innlegg.

De siste to ukene i januar var vi på ferie i Peru der vi blant annet fikk krysset av enda et bucket-list mål: Machu Picchu! Å få se incaruinene var magisk! Vi fikk oppleve mystisk tåke som omsluttet ruinene tidlig på morgenkvisten, men Gud var raus med været og ga oss sol utpå dagen.

Etter vi hadde vært å besøkt Macchu Picchu surra vi mer rundt i Agua Calillentes før vi dro videre til Cusco, der vi blant annet utforsket lokale peruviasnke marked, snakket med lokale og utforsket gatene som ivrige turister. Vi fikk også smakt på utrolig mye spennende mat, som for eksempel marsvin og alpakka!

Videre gikk ferden videre til Lima hvor vi tok det helt «tranquila». Vi gikk på promonadene langs kysten, spilte kort i parken, dro på sightseeing i Lima sentrum, og så så vi på en hel del tv. Haha, når vi har vært tre måneder uten tv benyttet vi muligheten til å se på film. Ferieturen var to uker med teambonding og nye spennende opplevelser.

Reisefeber innad i Paraguay, «Jaha!»

Dagen etter vi kom hjem fra Peru skulle vi videre nordøst i Paraguay for å besøke en indianerstamme. For å komme oss dit skulle vi ta buss. Når man skal på langtur med buss her i Paraguay tar man noen busser som faktisk har noe som ligner norsk standard! Men for å få billetter til disse bussen må man møte opp personlig med pass et sted der de selger disse billettene. Det er bare ett problem med dette (for uten at det er super tungvindt): stedene som selger billetter er ikke alltid like lette å finne… Man kan ringe selskapet å høre, men man kan ikke finne eksakt terminal. Derfor må man bare spørre seg frem ved hjelp av minst 8 paraguayere. Det har seg nemlig sånn at når du spør en paraguayer om veien og han egentlig ikke vet hvor det er, sier han bare noe for å være hyggelig. Etter å ha blitt sendt fire-fem forskjellige steder og kjørt frem og tilbake i over en time, kom vi nå frem til denne lille kiosken som blant annet solgte billetter og fikk kjøpt billetter av en dame som forøvrig brukte 45 minutter på å skrive 4 biletter. Det var veldig varmt og vi var veldig slitne fordi dette var på hjemreisen fra Peru, men er man i Paraguay så er man i Paraguay – det er litt av sjarmen.

Allerede neste dag var vi på vei! Vi tok først buss til Caccupe, og fant omsider busstoppet der den neste bussen skulle stoppe. Som vanlig her nede var den ca en time forsinket, men det var ikke noe stress når vi var fire jenter med godt humør på tur. Når bussen først kom tenkte vi at alt var greit. Men neida, vi som hadde strevd i 3 timer for å få billetter med et sete hadde visst gjort dette forgjeves. Bussjåføren tok like så godt betalt for billetter i døren, noe han egentlig ikke skal. Dermed ble det ståplasser på oss, så det var bare å gjøre seg klar for 5 timer stående i en varm, klam og full buss. Gladnyhet: vi fant noen smarte løsninger på veien og flere av oss fikk etterhvert sitteplasser! Det ble litt verre for Therese som først måtte stå lenge, for så å havne på en lignende hattehylle bakerst i bussen. Det var en interessant tur kan du si, men jammen kom hele frem og traff Ingvald og Gunnvor på bussturens endestasjon.

Ingvald og Gunnvor er et eldre par som for første gang kom til Paraguay som misjonærer i 1972 og de har brukt mange år på misjon her blant indianerene. De hadde utrolig mye historie, innblikk i misjon, kulturopplevelser, og generelt historier som de delte med oss. Utrolig spennende!

Inne hos indianerstammen var det ikke helt som vi hadde sett for oss. Vi så nok kanskje for oss noe litt mer «indianer primitivt». Vi fikk derimot følelsen av at vi var i et helt vanlig paraguaysk nabolag. Selv om mye av det ytre har mange likhetstrekk som Paraguay generelt, har de mange kulturelle ting de fortsatt holder fast på, som for eksempel gruppetenking – de deler alt!

Vi fikk være med å dele ut t-skjorter, såpe, kjeks og kjærligheter før vi brukte dagen på å leke med barna.

 
PS: Vil du bo og arbeide i Paraguay eller et av våre andre praksisland i 4,5 måneder mens du går på bibelskole neste år? Søk om plass i dag!