«Djåm riep souh!» (hei)

Det har vært spennende dager med alt fra ny mat og et kjempevanskelig språk, til nye vennskap og masse latter. I løpet av disse syv dagene har vi opplevd utrolig mye – marked, sightseeing i byen, fest på studentinternatet Dorm, Water Festival, gudstjenester og mye annet gøy. Vi digger livet i Kambodsja!

En varm velkomst

Etter en lang men vellykket flytur kunne vi endelig plante våre føtter på Kambodsjansk jord. Dette hadde vi ventet så lenge på! Endelig var dagen her hvor vi skulle få møte vårt nye hjemland for første gang. På flyplassen ble vi møtt av verdens herligste folk. Blant norskeflagg og store plakater med navnene våre på, stod en stor gjeng. Blide, energiske og imøtekommende studenter fra Dorm, mentor Lysom og familien hennes. Velkomsten var veldig fin, og vi følte fra første stund at vi var hjertelig velkomne og ønsket.

En gira gjeng klare for Kambodsja!
En enda mer gira gjeng i Kambodsja!

Spennende kultur

Da vi kom for en uke siden feiret vi den nasjonale høytiden Water Festival. Dette er en fest som feires over hele landet i tre dager, som markerer regntidens slutt. Det er en meget spektakulær fest, med store båt-race, liv i gatene, masse lys og fyrverkeri. Under båt-racene konkurrerer de med flotte dragebåter som roes av hele 80 personer. På Dorm avsluttet vi festivalen med en stor fest med studentene. Vi spiste deilig mat, lekte, danset kulturelle danser og utførte en tradisjon hvor vi puttet banan og tørket ris i munnen til hverandre. Vi storkoste oss med festivalen og det nye møtet med en helt ny kultur.

Båt-race på Mekong river
Fest med studentene på Dorm

fhhf

Lysom, mentoren vår, har tatt oss med på masse interessant og spennende de første dagene. Vi føler fortsatt at vi lever i ferie-modus, samtidig som vi allerede er blitt en del av livet her nede. Vi har vært på Russian market og opplevd prute-kulturen. Her kjøpte vi fargerike klær, håndlagde kurver, keramikk og eksotiske frukter. Det var utrolig spennende å se i alle bodene, prøve å snakke litt khmer med selgerne og lukte på all verdens rare dufter av merkelig fisk og krydder. Vi har også besøkt to museer om Røde Khmer (1975-79), hvor over to millioner kambodsjanere mistet livet under det forferdelige regimet. Dette ga sterke inntrykk, og det er tydelig at det fortsatt preger landet den dag i dag.

g

Torturfengselet, Tuol Sleng
Killing field, Choeung Ek

g

I tillegg har vi vært på to gudstjenester med fine prekener, dans, skuespill og lovsang på khmer. Vi har badet i basseng på et spa, vært på trampoline-park for å feire 11-årsdagen til Simon, mentors eldste sønn. Vi har spilt Ligretto med noen danske og amerikanske misjonærer på vår alder, sett på fashion-show på en av studentenes kunstskole, besøkt et Universitet i byen, spilt volleyball og sett landslagskamp mellom Kambodsja og Mongolia (1-1). Masse gøy og minner for livet!

g

Det gir mange nye inntrykk å være nordmenn her i Kambodsja. Byen er preget av mye fattigdom og korrupsjon, og dagligdagse ting gjøres på en helt annen måte her nede. Her vaskes omtrent alt for hånd, toalettpapir kan ikke skylles ned i do, vi kan IKKE drikke vann fra springen og må dusje i kaldt vann.

Mange forskjeller

I tillegg er trafikken her nede et kapittel for seg selv. Gatene er fulle av Tuk-Tuk, motorsykler, vanlige sykler og matboder på hjul. Alt dette surrer på et mirakuløst vis om hverandre i en utrolig fart. Det tutes for hvert sekund, og luker tas før de engang har oppstått. Vi sitter på med Tuk-Tuk eller motorsykler for å komme oss rundt, og det er en veldig spennende opplevelse å få være en del av denne trafikken.

Andre store forskjeller er mattradisjonene. Her spises det kun tre ganger om dagen, og hvert eneste måltid inneholder ris. I tillegg er maten veldig sterk, og vi utfordres daglig til å prøve nye ting som kyllingføtter, stekte insekter, blekkspruttentakler, egg kokt i innvoller og chili som brenner mer enn sola her i Kambodsja.


En annen stor utfordring er språket Khmer. Vi har startet med språkskole, og lærer generelle ord om skole, kirke, presentasjon osv. Alfabetet og lydene er helt ulikt norsk, men vi har til tross vanskelighetsgraden allerede lært oss noe. Vi har enda en lang vei å gå! Heldigvis kan mentor og mange av studentene snakke godt engelsk, og de hjelper oss med glede, samtidig som de ler litt av våre merkelige forsøk.

Vi som team er så velsignet som får leve et liv her i Kambodsja. Uka som har gått har allerede gitt masse spennende opplevelser, gode vennskap og minner for livet. Gudstjenestene vi har vært med på har gitt oss inspirerende ord om å være en velsignelse for andre og et lys i verden. Gud er med oss, og Han vil bruke oss disse 4,5 månedene. Vi er utrolig spente på hva resten av dette eventyret vil bringe. Vi gleder oss!

Gjerne be for oss og det nye landet vårt. Det setter vi utrolig stor pris på!

Følg oss på Instagram: @gus.kambodsja

«Djåm riep lieh!» (ha-det-bra)