Hverdagen vår

Gjennom hele oppholdet vårt bor vi på et kristent internat (Dorm) her i hovedstaden Phnom Penh. Vi bor her sammen med omtrent 50 andre studenter som har flyttet hit fra ulike landsbygder i landet for å kunne studere. Dorm er en utrolig arena for oss til å bli godt kjent med de lokale, og lære mer om kulturen her i Kambodsja.

Vi kan spise lunsj sammen med studentene her hver dag, og det er en fantastisk mulighet til å bli bedre kjent med de som bor her. Ellers må vi ordne med mat selv. Vi har fått et eget kjøkken her på Dorm der vi kan lage mat, og vi har kokk som lager middag til oss tre dager i uka – absolutt en velsignelse. Og vi får selvfølgelig ris servert til nesten alle måltider.

Kokken vår – Chetra

Kirken vår heter Light of Life Church, og er plassert her på Dorm. Hver søndag er det møter med lovsang, tale, vitnesbyrd og bibellesning. Alt dette forgår på khmer, men vi får det meste av det oversatt til engelsk av noen av studentene. Det er likevel ofte vanskelig å få alt med seg, som gjør at vi ikke alltid får like mye ut av talene og vitnesbyrdene. Under lovsangen er det blinkende lys og god stemning, og vi synes det er gøy å prise Gud selv om vi ikke alltid forstår det vi synger.

Vi har også Devotion to ganger i uka, som er en litt kortere versjon av et vanlig møte. Vi har fått lov til å lede et av disse møtene, og da hadde vi litt lovsang, en tale og deling av vitnesbyrd.

Her leder vi lovsangen på Devotion

De alle fleste i Kambodsja kjører motorsykkel. Det får vi dessverre ikke lov til, så for å komme oss rundt her, må vi kjøre tuktuk. Sånn sett ganske greit, for i våre øyne er gatene fullstendig kaos. Det er alltid masse tuting og bråk. Det er biler, busser, motorsykler og tuktuker overalt, og de kjører sikksakk mellom hverandre for å komme seg fortest fram. Da er det veldig greit at det er noen som har kontroll, og er vant til trafikken, som kan kjøre oss dit vi vil. Av og til er det litt upraktisk likevel, siden det ikke finnes dekning overalt, og vi bruker en app på mobilen når vi bestiller tuktuk.

Ellers er gatene fylt med ulike lukter fra markeder og små boder langs veiene. Der har de masse mat som vi absolutt ikke vil røre, men også mye vi bare ikke har turt å smake enda.


Praksisplassene

Teamet vårt er fordelt på ulike praksisplasser, og vi har flere praksiser i løpet av uka. Vi jobber alle sammen som engelsklærere, men noen av oss har noe annen praksis i tillegg til engelskundervisningen.

Vi er fordelt på fem ulike praksisplasser. I barnehagen «The Kindergarden Methodist School Of Cambodia» og på skolen «Light Kids School» lærer vi engelsk til barna, og leker litt med dem. I kirken «River Of Life Christian Church» jobber vi med litt av det samme, i tillegg til litt bibelundervisning for de barna som er litt eldre. To av oss jobber også for organisasjonen «Internasjonalt Samarbeid Kambodsja (ICC)». Der har vi engelskundervisning for de ansatte og vi jobber med utvikling av nettsiden deres. På Dorm har vi både engelsk-, bibel- og pianoundervisning for studentene, og leksehjelp for datteren til Lysom.


Opplevelser

Det er mange ting man får utforske og oppleve på en og en halv måned, spesielt når man har kommet til et helt nytt land! Her kommer et lite innblikk i hva vi har vært med på og ting vi har opplevd under oppholdet så langt.

Phnom Penh er en stor og travel by, så en gang i blant er det godt å slippe litt unna. Vi har vært så heldige å få flere overnattingsturer utenfor storbyen. På disse turene har vi fått se og oppleve mer av hvordan Gud arbeider i andre deler av landet, noe som har vært trosstyrkende for flere av oss.


Jul i Kambodsja

Julen nærmer seg med stormskritt over hele verden, og Kambodsja er absolutt ikke et unntak. Fra tidlig desember har julepynten vært på plass rundt om i hele byen, også her i kirken på Dorm. Både vi og studentene er i full gang med å øve til «Christmas Show» som vi skal ha her på julaften. Vi skal opptre med en sang, og studentene kan komme med andre innslag av ting de vil vise fram – det gleder vi oss til. Selv om vi ikke får feire jul hjemme i Norge i år, er julens budskap fortsatt det samme, og det er viktig å huske hvorfor vi feirer – nemlig fordi Jesus ble født.

Vi har selvfølgelig beholdt skikken med sjokolade-julekalender i desember, og da vi skulle bestemme oss for hvilken tv-kalender vi skulle se i år endte vi opp med tre stykker… Alt for litt julestemning!