I Norge kan det ofte være lett å glemme bort det egentlige julebudskapet i alt av ulike tradisjoner, som julebakst, julegaver og julepynt. Mye av dette har vært vanskelig å gjennomføre her i Ecuador, for eksempel julebakst uten stekeovn. Dermed ble det mye lettere å virkelig tenke over hvorfor vi egentlig feirer jul. Vi ble minnet om at julebudskapet er det samme uansett hvor i verden man befinner seg.

Juleavslutning på skolen

Juleavslutningen på skolen var ganske annerledes enn det vi er vandt med fra Norge. Hele skolen samlet seg ute på skoleplassen. Der skulle hvert trinn, helt fra barnehage til videregående, fremføre hvert sitt nummer med dans, sang eller drama. Mye var lite innøvd og tonedøvt, så det vi kan mildt sagt si at det ble litt mye etter fem timer. Vi ble svært imponert av hvor tålmodige barna var. Etterpå ble det delt ut godteposer og leker til alle på skolen. Vi endte opp med å få tre store godteposer hver med oss hjem.

Da barna var dratt var det lærerne sin tur til å ha avslutning. Ironisk nok kom alle lekene da barna dro. Det ble stollek, danselek og ballonglek med stort engasjement, nesten rene barnebursdagen. Da premiene tok slutt så de ingen vits i å leke mer. I tillegg fikk vi mat, det vil si mye mat! Kjøttmengden på tallerkenen ville holdt til hele tre middager for oss.

Julefeiringen

Etter feiringen reiste vi til byen Cuenca, som vi har bodd i tidligere for å tilbringe litt av juleferien der.

Julaften startet med at vi reiste ned til sentrum for å se på en juleparade. Det var store tog med folk som var utkledd og spilte musikk og danset. Noen hadde på seg fine indianerklær, mens andre var kledd som engler, jomfru Maria eller nisser. Dette er en tradisjon de har hvert år og det varer helt fra kl.08-17. I stedet for at vi fikk julestemning minnet paraden oss mer om 17.mai. Det var veldig kjekt vi fikk det med oss, men en halvtime var nok for vår del.

På kvelden gikk vi for å se på julespill i kirka. Ungdommene i kirka hadde øvd inn en utrolig bra julemusikal der de fremførte hele juleevangeliet og sang mange julesanger. Da kom den etterlengtede julestemningen og vi følte endelig at det var jul. Ekstra gøy var det når vi kjente igjen alle sangene som ble sunget på enten norsk eller engelsk.

Etter julespillet var vi så heldige som fikk feire jul hos Åse, vår norske mentor her i Ecuador. Og der var det enda mer julestemning å få. Til middag fikk vi servert både ribbe og medisterkaker, og til dessert fikk vi pepperkaker. Senere på kvelden sang vi norske julesanger og gikk rundt juletreet (eller, vi byttet ut juletreet med å gå rundt et bord i stua). Ellers hadde vi Secret Santa og spilte spill resten av kvelden.

Romjula

De siste dagene har vi hatt noen late dager langs kysten i Peru, Mancora. Det var deilig å komme ned på havnivå og mye varmere temperaturer enn det vi er vant med i Cañar. Høydepunktet var å bade med skilpadder!

Nå gleder vi oss til å starte arbeidet på skolen igjen!

Vi ønsker alle et velsignet godt nytt år