«Gå Ut Senteret har kanskje verdens flotteste jenter! Men…»

Gå Ut Senteret har kanskje verdens flotteste jenter! Men før skolestart denne høsten er det andelen gutter vi gleder oss mest over.

Når jeg teller gutta på oversikten over studentene som er klare for Gå Ut Senteret om drøye to uker, ser det ganske annerledes ut enn for både ett og to år siden. Faktisk er andelen gutter større enn på minst 20 år!

«Bare tre ganger tidligere de siste 20 årene har det gått flere gutter på Gå Ut Senteret.»

Blant de 35 som hittil har takket ja til plass hos oss, er ti av dem gutter. Bare tre ganger tidligere de siste 20 årene har det gått flere gutter på Gå Ut Senteret, men da har det totale studenttallet vært større. Til sammenligning var det tre gutter i 2015/2016 og seks gutter i 2016/2017.

Det har lenge vært flere jenter enn gutter på Gå Ut Senteret, også når vi går langt tilbake i tid. Kanskje er det et ønske om å bety noe for andre som gjør det? Eller er det et høyere modenhetsnivå som slår inn tidligere for jentene enn for oss gutta?

Sannsynligvis ligger mye av årsaken i selve tilbudet vårt. I løpet av det siste året har vi spesielt hatt fokus på hvordan vi kan legge til rette for gutter på Gå Ut Senteret. Her er noe av det som kanskje er suksessfaktorene:

  1. KRIK, GUS fotball og menighet
    Som student hos oss er du ikke bare sammen med folka som går på Gå Ut Senteret. Du er også med på ulike fritidsaktiviteter og involvert i menighet i Trondheim, før og etter utlandspraksis. I Trondheim er det mange andre gutter, og når storsalen i Salem menighet fylles hver lørdagskveld, er det faktisk flere gutter enn jenter.
  2. Mannlige lærere
    Når vi har rekruttert lærere det siste året, har begge våre ansettelser vært menn. Kanskje litt tilfeldig, men også med et ønske om å gjøre det lettere for gutter å gå hos oss. Både Einar, Lars Olav og meg selv gleder oss til å gå i gang med et nytt kull med mange gutter – og jenter. 🙂
  3. Utlandspraksis for gutter
    Påstår jeg at det finnes oppgaver som er bedre egnet for gutter enn jenter – og motsatt? Tja… Kanskje ikke konsekvent, men jeg tror praksismulighetene våre i utlandet har rekruttert flere jenter enn gutter. I land med begrenset bruk av engelsk språk (eller spansk) er det ofte arbeid med barn som er lettest å gjennomføre, og da får vi mange jenter blant søkerne. Vi har fokus på å tilrettelegge praksisplasser som er attraktive for gutter, og skal jobbe ennå mer med det fremover.

Velkommen til Gå Ut Senteret, gutter!
– og jenter. 🙂

Comments

Strålende! Kjønnsbalanse er positivt for alle parter – og kanskje blir det også rekordmange GUS-par i løpet av året? Vi møtte hverandre på GUS for 15 år siden og er lykkelig gift. Anbefales!

Fantastisk, Anne-Marie og Martin! 🙂 Enig med dere om at det er positivt for alle. I min korte tid som rektor på Gå Ut Senteret har det hittil blitt flere kjærlighetsbrudd enn nye GUS-par, så jeg håper på mer positiv statistikk i tida som kommer. 😉