Hva har året på Gå Ut Senteret betydd for deg?

Året på Gå Ut Senteret har betydd veldig mye for meg! Det har betydd personlig vekst, vekst i troen, utfordringer, nye erfaringer, ny lærdom, inspirasjon, nye venner, fellesskap.

I løpet av oppveksten var jeg den eneste personlige kristne på min alder. Jeg var aktiv i kirka og i ungdomsarbeidet hjemme, men jeg savnet fellesskap, noen å dele troen min med. Det å få et kristent oppbyggende miljø i Norge, og en enorm reisefeber og et spirende misjonskall, gjorde at jeg søkte på GUS. Det har vært avgjørende inn mot hvem jeg er, hvem jeg ønsker å være, og hvordan jeg ønsker at livet mitt skal se ut.

Høydepunkt fra året?

Et høydepunkt fra året? Det er mange, men et av de største må være det å møte mennesker og fellesskap både i Norge og i Paraguay. Alt fra fellesskap og tilhørighet i Salem til fellesskapet på GUS. Det å kunne vandre sammen, oppleve og erfare en levende Gud sammen – det skaper et unikt fellesskap.

Jentene på teamet ble to gode venninner, og vi fikk sammen oppleve en helt utrolig varme og imøtekommenhet når vi kom til Paraguay. Paraguayerne ble fort gode venner og vi opplevde å bli inkludert som om vi skulle vært familie. De har en så grunnleggende og genuin kjærlighet for de rundt seg. De er også så opptatt av å bare være – så det å bare henge, spille fotball på cancha´en (banen) bak søndagsskolen, drikke tereré, spille kort og skravle. Det var så utrolig godt å bare få være sammen, med kjærlighet som grunnmur I relasjonen.

Har året på GUS på noen måte preget valg du har tatt senere?

Ja. Jeg bestemte meg for å studere sykepleie før jeg begynte å på GUS, med en tanke om at jeg ville ha muligheten til å jobbe i utlandet. Jeg har en stor interesse og hjerte for Jesus, mennesker og kultur. I løpet av året ble det mer tydelig for meg at jeg kan kombinere disse tre tingene i tjeneste for Herren.

Livet på GUS er også med å prege den nye hverdagen som student. Gjennom personlig veiledning, bibelleseplaner, bibelgrupper, undervisning og menighetsfellesskap i Salem føler jeg at jeg har fått de redskapene jeg trenger for å leve etter Jesus på en måte jeg har lyst til. Jeg prøver å leve etter Matteus 6:33 «søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg» og begynner derfor dagene mine med bibellesning, bønn og/eller lovsang.

Hvordan kan man ta vare på det man har lært i overgangen fra bibelskole til studier/jobb?  

Jeg erfarte at jeg måtte ha en bibelleseplan for at bibellesing skulle bli en rutine. Jeg har brukt bibelleseplanene på bibel-appen mye. Akkurat nå har jeg et prosjekt om at jeg vil igjennom hele bibelen i løpet av 2019. Jeg bruker notatene mine fra undervisningen, samt resurssene vi fikk presentert når jeg går inn i en ny bok. Det ligger så mye kultur og historie i å forstå konteksten og da er det godt å få innputt fra flere kilder som kan hjelpe meg med å helhetlig forstå hva jeg leser.

Jeg vet også at jeg fort ramler av en bibelleseplan om jeg ikke leser sammen med noen, så jeg og søskenbarnet mitt har delt en bibelleseplan sånn at vi ser hvor hverandre er sånn at vi kan holde hverandre ansvarlige, haha! Vi møtes også ca. hver andre uke for å snakke om det vi har lest. Dette var noe jeg erfarte positivt på GUS og som jeg aktivt har valgt å ta med videre i ettertid. Året på GUS har gitt mye ny lærdom og dybdekunnskap som er en kjempe velsignelse inn mot mitt åndelige liv i dag.

Fellesskap er viktig og det får man ikke bare sånn uten videre. Jeg brukte lang tid på å finne et fellesskap (lite kan måle seg med Salem). Man må gjøre det til en prioritering å dra på møter/gudstjeneste og det er nok ikke så dumt å melde seg inn i et småfellesskap. Vi er fire jenter som møtes annenhver uke og snakker om liv og tro.

Hva vil du si til de som skal begynne på Gå Ut Senteret?

Du har gjort et godt valg! Året ble ikke i det helt det jeg hadde sett for meg. Det ble så mye mer, så vær åpen for nye ting, spennende eventyr og gode relasjoner.

Vær på, vær nyskjerrig! Ta de utfordringene og mulighetene du får. Tilegne deg den kunnskapen du kan, utfordre komfortsona, by på deg selv, ha det gøy, hopp i det med begge beina (særlig ift. relasjoner, språk og kultur), og nyt! Da vil du få mest mulig ut av året, og jeg kan love deg det blir et veldig spennende år!

Hva har året på Gå Ut Senteret betydd for deg?

Alle små og store valg man tar er med og setter retning i livet. For meg var valget om å gå på GUS svært viktig fordi det handlet om å prioritere det jeg lengtet aller mest etter; å bli bedre kjent med Jesus og leve livet for ham. Det tok litt tid før jeg bestemte meg for valget om å reise til Trondheim, men det opplevdes veldig riktig ut når jeg først hadde bestemt meg. Siden har jeg aldri angret!

Gjennom året på Gå Ut Senteret fikk jeg en rikere og dypere forståelse av Bibelen, meg selv som person og meg selv som disippel av Jesus. Kombinert med dette, fikk jeg også mange opplevelser og erfaringer med enkeltmennesker som egentlig var verd alle skolepengene i seg selv. Det sistnevnte hadde jeg ikke tenkt over at jeg skulle få sitte igjen med, men i etterkant har dette vært verdifullt og betydd mye for hvordan jeg forholder meg til Gud, andre mennesker og hverdagen i Trondheim. Året på Gå Ut Senteret er derfor en tid som jeg ofte vender tilbake til, som jeg må grunne på og se med stadig nye øyne. Det er fordi mye av det jeg lærte på bibelskolen handlet nettopp om levd liv.

Noe av det som har satt spor i meg er alle samtalene med undrende medelever, kunnskapsrike og engasjerte lærere, trofaste misjonærer og levende kirker i Tsjekkia, den afghanske rektoren på flukt fra terrorgrupper, den foreldreløse gutten som hadde lært seg norsk av norske militærstyrker i landsbyen sin, livsnær og spennende undervisning fra ektepar som hadde hatt et livslangt misjonsliv, den engasjerte sekstiåringen som gjennomførte skileir til tross for bare en påmeldt trettenåring, flyktningbarna som kvelden før hadde møtt Jesus i en drøm, det tomme blikket til den redde og utslitte hjemløse gamle mannen, pastoren som brukte tiden sin på å lede en ungdomsgruppe for «bare» tre tenåringer, læreren som så ofte åpnet opp og formidlet sårbart fra livets vonde og milde tider, og jenta som delte så ærlig om hvordan det egentlig stod til..

Året på GUS har tydelig gjort inntrykk på meg. Der og da opplevde jeg utrolig mye spennende både på skolen i Norge, og i tiden jeg hadde utenfor landegrensene. Gud viste meg flere ting som jeg aldri kunne forestilt meg at jeg skulle få sitte igjen med, og som dermed har preget retningen på livet mitt. Gå Ut Senteret har både veiledet, utfordret og styrket troen og relasjonen min til Jesus gjennom undervisning og fellesskap. Å se hvor mangfoldig Guds familie og vår verden er, både i liv og tro, har vært viktig.

Høydepunkt fra året?

Det er vanskelig å plukke ut ett enkelt minne, men utenom alle enkeltmøtene jeg som sagt har hatt, tror jeg høydepunktet fra året må ha vært hverdagen på Berg. Det å kunne glede seg til skolen hver dag, ha masse spennende undervisning og ett livlig og oppmuntrende felleskap med elever og lærere; kan det bli bedre?

Har året på GUS på noen måte preget valg du har tatt senere?

Ja, jeg sitter igjen med en opplevelse av at livet mye mer og større en hva jeg kan forestille meg. Jeg kjenner at det er fort gjort å glemme alt jeg har opplevd og ikke se lenger en til mine egne bekymringer, utfordringer og forventninger, når jeg tar valg. Men, Gå Ut Senteret jeg har gitt meg ett år fullt av erfaringer som kan hjelpe meg til å løfte blikket og prøve å la Gud få definere meg og min retning på livet. Det er ikke alltid like lett å huske på at jeg har muligheten til å gjøre det, men året på bibelskole har styrket min tro på at Gud alltid er med, at han aldri svikter, at han er den samme i dag som man kan lese om i Bibelen og at det beste er hvis han får vise hva som er sant i livet!

Hvordan kan man ta vare på det man har lært i overgangen fra bibelskole til studier/jobb?  

Mitt beste tips er å leve tett med noen andre som lengter etter å vokse i sitt forhold til Jesus. Selv er jeg for eksempel så heldig at jeg bor i kollektiv med Erik. Han er en meget bra mann, og en veldig god venn av meg. Å leve tett trenger ikke å bety fysisk tetthet, men først og fremst åndelig og livsnær tetthet. Det fine med å ha en eller to som man deler disippellivet med, er at man får hjelp til å utvide perspektivet, heie på hverandre, inspirere hverandre og snakke ærlig og åpent om ting som man går så fort å grunner på for seg selv. Erik og jeg har morgenbønn to ganger i uken, oppmuntrer hverandre til å søke Gud, får lagt av oss byrder som tynger, og ler og koser oss masse sammen. Jeg opplever at et tett felleskap er avgjørende for å vokse videre og ta vare på det jeg blant annet har lært på Gå Ut Senteret. Jeg tror Jesus har en tendens til å vise seg og lære oss nye ting gjennom andre mennesker.

Hva vil du si til de som skal begynne på Gå Ut Senteret?

I følge Matteusevangeliet var det to blinde menn som først forstod at tømreren fra Nasaret var Messias. For å oppdage Jesus og livet med han, krever det med andre ord at man er åpen for at virkeligheten rommer noe mer enn det mann får inntrykk av med første øyekast. Dette er noe som jeg fortsatt prøver å forstå, og som jeg så gjerne skulle hatt med meg i større grad i løpet av året på GUS. Til alle som skal begynne på Gå Ut Senteret til høsten vil jeg oppmuntre til å være nysgjerrige. Smak på det du lærer en ekstra gang før du gjemmer vekk notatboka i hylla, og hent det gjerne frem igjen senere for å se det med nye øyne. Grunn over de opplevelsene du får, vonde og gode, og spør Gud hva du kan lære av nettopp det som skjer på din vandring. Still spørsmål og benytt muligheten du har til å leve tett med andre mennesker som også lengter etter å bli mer lik Jesus og dele hans kjærlighet. Gjør som de to blinde, vær åpen og len deg inn i det som Jesus har for deg, så skal du få se.

Din tur neste år?

Det er ikke for sent å søke om plass for skoleåret 2019/2020. Sjekk ut linjene og søk om plass på gus.no.